Oficial. Depunerea declarațiilor fiscale NU se amână. Până când trebuie întocmite actele

de: Ana Chivu
21 03. 2020

Declarații fiscale în vremea coronavirusului! Nimic nu poate trece peste birocrație se pare, nici măcar o pandemie. Depunerea declarației fiscale NU se amână sub nicio formă. Până când trebuie întocmit actul?

Depunerea declarației fiscale NU se amână

Deși contextul în care ne aflăm ar fi permis câteva amânări, nu se pune problema în ceea ce privește declarația fiscală. Aceasta trebuie depusă până pe data de 25 martie, conform Ministerului Finanțelor Publice. De asemenea, s-a anunțat și faptul că instituția în cauză a decis să renunțe la propunerea de amânare a acestor documente pentru 25 aprilie. Ministerul motivează prin faptul că au fost adoptate numeroase măsuri pentru a putea susține mediul de afaceri, astfel că multe din companii trebuie să aibă o situație fiscală actualizată.

Pentru susținerea mediului de afaceri în contextul crizei sanitare pe care o traversăm, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au avut în vedere o serie largă de măsuri. Amintim că Guvernul a decis adoptarea măsurilor aferente care au fost publicate ulterior în Monitorul Oficial. Ministerul Finanțelor a lansat un program amplu de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediile afectate de criza cauzată de virusul COVID-19.

Depunerea declarației fiscale nu se amână

Mărurile luate de Ministerul Finanțelor și ANAF

-nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;
-aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;
-se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale;