Vladimir Putin a pierdut controlul asupra Hersonului, zonă anexată de Rusia în urmă cu mai bine de o lună, ocazie cu care Occidentul îi face oferta de ultimă oră șefului de la Kremlin. Oferta prevede păstrarea Crimeei de către Rusia.
Armata lui Vladimir Putin s-a retras din Herson, zonă anexată de Rusia acum aproximativ 40 de zile, astfel că este o mare victorie a armatei ucrainene.
Cu această ocazie, Occidentul a lansat un ultim avertisment pentru Vladimir Putin, respectiv capitularea, după cum a dezvăluit un respectat expert rus în politică.
Profesorul Valery Solovey, reprezentant al prestigiosului Institut de Relații Internaționale din Moscova și care susține că are legături cu Kremlinul, a spus că Occidentul propune Rusiei să renunțe la întreg teritoriul Ucrainei, excepție făcând Crimeea.
Aceasta din urmă va urma să devină o zonă demilitarizată, iar statutul acesteia va fi analizat din nou în anul 2029. În plus, Rusia ar trebui să renunțe la prezența militară în regiunea transnistreană a Moldovei, în timp ce Ucraina s-ar angaja să nu adere la NATO timp de cel puțin 7 ani.
În schimbul celor propuse de Occident, Vladimir Putin și apropiații lui ar evita acuzațiile penale din cauza războiului și ar avea voie să rămână în continuare la putere, după cum mai informează profesorul Valery Solovey.
Acesta mai spune că propunerea a fost discutată între Kiev și aliații săi occidentali înainte de a fi prezentată apropiaților lui Vladimir Putin, care ar fi reacționat pozitiv la propuneri.
Pe de altă parte, Rusia a solicitat revenirea la masa de negocieri în ultimele zile, în timp ce au existat zvonuri că Washingtonul a insistat la Kiev să facă același lucru.
Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, spunea zilele trecute că o pauză de iarnă în lupte prezintă o „oportunitate” pentru discuții.
De partea cealaltă, Volodimir Zelenski spunea că nu va accepta niciodată negocieri cu Rusia atâta timp cât Vladimir Putin se află la conducere.
Ucraina a eliberat astăzi Hersonul după opt luni de ocupație rusă, soldaţii ucraineni fiind întâmpinaţi ca niște eroi după ce ultimele forțe ale armatei lui Vladimir Putin au fugit.
Localnicii din Herson au plâns şi au cântat, au dansat, s-au îmbrățișat, s-au sărutat și au scandat sloganuri de victorie în timp ce soldații Kievului au sosit pentru a lua înapoi orașul. Petrecerile vor avea loc până târziu în noapte, probabil.
De partea cealaltă, Rusia a anunțat că a finalizat retragerea peste râul Nipro fără a pierde un singur soldat.
În schimb, ucrainenii povestesc că retragerea s-a făcut haotic, cu soldații ruși care și-au abandonat uniformele ori s-au înecat în timp ce încercau să fugă.
Șase țări au convenit să ofere garanții de securitate în cadrul acordului, a susținut Valery Solovey, deși nu le-a indicat.
Garanțiile ar include probabil un pact de a veni în apărarea Ucrainei dacă aceasta ar fi atacată din nou, iar printre garanți ar urma să fie aliații cei mai apropiați ai Volodimir Zelenski, SUA și Marea Britanie.
Deocamdată nu se știe nimic concret, dacă Vladimir Putin va fi de acord cu cele propuse de Occident. Nici profesorul Valery Solovey nu știe.
„Dacă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei, în primul rând, centralele electrice, rezumă, aceasta înseamnă că președintele nu acceptă aceste condiții”, a spus el.