Octavian Udrişte a murit la 88 de ani! De ce era numit „părintele metroului bucureştean”

de: Andreea Vînătoru
13 02. 2024

Octavian Udrişte, cel care era cunoscut drept „părintele metroului bucureştean”, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. A jucat un rol important în dezvoltarea transportului pe calea ferată, dar a fost și preşedinte al secţiei de rugby din cadrul CS Rapid.

Octavian Udrişte a decedat la 88 de ani!

Octavian Udrişte a murit la vârsta de 88 de ani. El era recunoscut ca „părintele metroului bucureştean”. El nu era doar un geniu în infrastructura feroviară, ci și o figură importantă în sportul românesc, servind ca președinte al secției de rugby din cadrul CS Rapid timp de 30 de ani.

„Luni seară ne-a părăsit inginerul Octavian Udrişte, o minte luminată, specialist în domeniul feroviar, cunoscut drept „părintele metroului bucureştean”. Pe lângă dezvoltarea metroului bucureştean, Octavian Udrişte a fost 30 de ani preşedinte al secţiei de rugby a CS Rapid. A venit la Rapid în 1965 şi a condus secţia de rugby până în 1995”, a transmis CS Rapid într-un comunicat, luni seară, 12 februarie.

Citește și: Cum arăta Piața Unirii acum 100 de ani. Imaginile par din cu totul alt loc

Fosta stație de metrou Timpuri Noi a primit numele Octavian Udrişte

Octavian Udriște a devenit primul inginer român autorizat să conducă locomotive diesel. Asta se întâmpla în urmă cu mai bine de 60 de ani.

De asemenea, în 2023, Metrorex a anunțat că stația Timpuri Noi va fi redenumită în onoarea sa, recunoscându-i astfel contribuția la construirea și dezvoltarea metroului. Într-un interviu pentru HotNews, Octavian Udriște povestea cum a fost prima lui întâlnire cu o locomotivă.

„Sunt a treia generație de feroviari, avându-i pe ambii bunici în această profesie. Pasul inițial către această vocație s-a întipărit în mintea mea încă de mic, fiind inspirat de bunicul meu care a lucrat ca mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți.

În 1939, la vârsta de patru ani, am avut ocazia să vizitez comuna natală a bunicii mele, situată pe malul Ceremușului, în apropierea frontierei cu Polonia de atunci. Acolo, bunicul meu, deja pensionar CFR, a organizat un picnic în pădure, folosind un vagonet drept masă și bușteni ca scaune și fotolii pentru oaspeți”, afirma acesta.

Puțini știu că Octavian Udrişte s-a alăturat echipei Rapid în 1965 și a condus secția de rugby până în 1995. Într-un interviu mai vechi, el își exprima regretul față de declinul rugby-ului în cadrul CS Rapid, criticând politica greșită aplicată în școli în ceea ce privește sportul.

Citește și: Imagini cu noul metrou din Bucureşti. Pe ce magistrală va circula trenul Alstom ‘Giurgiu’