03 aug. 2023 | 08:08

Octavian Jurma, avertisment privind vârful celui de-al doilea val endemic post Covid-19. Ce efecte vor fi resimțite în rândul populației

Sănătate
Octavian Jurma, avertisment privind vârful celui de-al doilea val endemic post Covid-19. Ce efecte vor fi resimțite în rândul populației
Medic biolog, în laborator Sursă foto: Airman Mason Hargrove

Experții avertizează că România a intrat în al doilea val endemic de COVID-19 în 2023, cu riscuri semnificative pentru sănătatea populației. Deși pandemia provocată de SARS-CoV-2 a fost declarată oficial încheiată, virusul continua să facă noi victime în țara noastră. Astfel, medicul cercetător, Octavian Jurma a explicat, recent, care ar putea fi consecinșele acestor creșteri în următoarea perioadă.

Ce probleme pot apărea în rândul populației care a trecut sau trece prin infecția cu Covid-19

Unul dintre principalele pericole identificate este asociat cu fenomenul Long COVID, care poate agrava starea de sănătate și chiar îmbătrâni organismul cu aproximativ 5 ani, afectând persoanele care se confruntă cu simptome pe termen lung în urma infecției cu noul coronavirus.

Potrivit autorităților competente, din cei 690 de milioane de oameni care au trecut prin infecția cu COVID-19 la nivel global, aproximativ 250 de milioane au fost europeni, subliniind astfel impactul pe care această pandemie l-a avut în regiune.

În România, preocuparea pentru infectările generate de Covid-19 rămâne ridicată, iar autoritățile continuă să furnizeze informații actualizate cu privire la infecțiile cu COVID-19 prin intermediul statisticilor săptămânale.

Astfel, conform celor mai recente statistici din 1 august, în ultima săptămână au fost raportate 600 de cazuri noi de infecție, ceea ce reprezintă o creștere de 100 de cazuri în comparație cu săptămâna anterioară.

În contextul creșterii numărului de infecții, experții atrag atenția asupra importanței menținerii eforturilor pentru controlul răspândirii virusului și protejarea populației împotriva infecției. Lupta împotriva COVID-19 continuă să fie o prioritate pentru România și comunitatea internațională, iar monitorizarea atentă a situației și abordarea responsabilă a tuturor cetățenilor sunt cruciale în gestionarea acestei perioade critice.

Cu ce fenomen s-ar putea confrunta România în următoarea perioadă?

Medicul cercetător Octavian Jurma a atras atenția asupra riscurilor care pot apărea în rândul populațiie, odată cu declanșarea celui de-al doilea val endemic. Specialistul susține că valul a fost declanșat cu două luni mai târziu față de precedentul, ceea ce înseamnă că, vârful acestuia poate fi atins în luna septembrie sau început de octombrie, atunci când vor fi înregistrate până la 10.000 de cazuri noi pe săptămână.

„Avem astfel confirmarea că a debutat și în România al doilea val endemic din acest an. Având în vedere că acest val debutează cu aproape două luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână”, estimează expertul.

Octavian Jurma susține că, odată început, valul va crește progresiv cu 10-15 %, iar la începutul anului școlar, riscul de infectare va fi la potențial maxim, fiind înregistrat vârful celui de-al doilea val endemic.

Cercetătorul trage un semnal de alarmă privind efectele pe care le pot resimți cetățenii care au avut Covid-19 în trecut, aceștia pot suferi de  LONG Covid, o afecțiune care ne poate îmbătrâni și cu cinci ani.

„În acest stadiu, pandemia a ucis aproape toate persoanele cu risc mare de deces în caz de infecție, deci dacă ai supraviețuit infecției, riscul de moarte în caz de reinfectie este foarte scăzut, mai ales la vaccinați.

Riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi este însă să facem Long COVID sau să ni se agraveze Long COVID dacă avem deja. Long COVID este o boală extrem de neplăcută pentru că te îmbătrânește în medie cu 5 ani și în multe cazuri cel mai persistent simptom este o oboseală cronică debilitantă”, arată expertul.

 

Parteneri
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea unui concert
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro