Octavian Jurma, avertisment înfiorător după recordul de infectări Covid-19. La câte cazuri noi și internări se va ajunge săptămâna viitoare

Octavian Jurma, avertisment înfiorător după recordul de infectări Covid-19. La câte cazuri noi și internări se va ajunge săptămâna viitoare

Octavian Jurma vine cu vești mai puține bune pentru români, după ce, joi, 20 ianuarie, s-a atins recordul de infectări Covid-19, respectiv 19.105, Astfel, cercetătorul subliniază că, în acest moment a fost depășit recordul cazurilor din valul 4, iar începând cu săptămâna viitoare, chiar de luni, se vor înregistra peste 15.000 de cazuri noi. Cu alte cuvinte, România se află la distanță mică față de vârful pandemiei.

Impactul deschiderii școlilor se reflectă în recordul infectărilor

Octavia Jurma susține că cifrele de Covid-19 înregistrate nu reprezintă o noutate pentru acesta, deoarece se aștepta la o explozie de cazuri după deschiderea școlilor cu prezență fizică. În plus, cercetătorul subliniază o scădere a numărului de teste efectuate și o creștere a cazurilor, chiar și în această situație. Din păcate, în urma evoluției rapide a virusului, medicul avertizează că România ar putea înregistra 30.000 de cazuri zilnice.

„Mă așteptam să depășim săptămâna aceasta recordul valului 4-Delta și să trecem și pragul de 20.000 de cazuri noi cel târziu sâmbătă, pentru că în această săptămână urma să fie vizibil impactul deschiderii școlilor care a amplificat impactul petrecerilor de revelion. Este însă șocant faptul că rata de pozitivare a depășit în mijlocul săptămânii rata de pozitivare de luni! Aceasta creștere imensă în timpul săptămânii are așadar loc pe fondul scăderii numărului de teste.

Astfel, în ciuda retoricii oficiale, numărul de teste scade ușor în timpul săptămânii după vârful raportat marți. Azi acest trend a fost respectat și avem cu 9.000 de teste mai puțin decât marți când s-au înregistrat însă 16.760 de cazuri noi.

Numărul de teste de azi este de altfel mai mic decât numărul maxim de 81.054 teste din valul 4-Delta, care a fost înregistrat tot în 19 octombrie în ziua cu numărul maxim de cazuri. În fine, față de joia trecută, avem 15.000 de teste în plus, dar aproape 10.000 de cazuri în plus”, a scris medicul pe Facebook.

Numărul internărilor va exploda în următoarea săptămână

Potrivit specialistului, începând de săptămâna viitoare, internările în rândul adulților se vor dubla, ca de asemenea, și în cazul copiilor, ajungând la un total de 10.000 de internări, până duminică.

Spre deosebire de valul 4, care a debutat lent, astfel încât s-au putit face mai multe estimări, pentru valul cinci, care a avut o evoluție rapidă, previzunile legate de numărul total al internărilor și al deceselor sunt incerte. De asemenea, acesta susține că soarta românilor este la mâna norocului, spre deosebire de țările în care există mai multe metode de prevenție.

„Tot de săptămâna viitoare numărul de internări în rândul adulților va începe să se dubleze săptămânal la fel ca cel al copiilor și vom depăși 10.000 de pacienți pe zi până duminica viitoare. Este prea devreme să calculăm relația dintre curba infectărilor și cea a internărilor sau a deceselor în valul 5-Omicron.

Valul 4-Delta a debutat mult mai lent și am avut timp în luna august să calibrăm curbele și să anticipăm ce urmează să se întâmple lunile următoare.

Spre deosebire de alte țări care s-au bazat pe prevenție, certificat verde, testare și vaccinare, România se bazează exclusiv pe noroc, nu pe pregătire. Dacă rezultatele vor fi grozave va fi meritul politicienilor, daca va fi dezastru va fi vina poporului, a opoziției minuscule și a Ghinionului”, a mai scris Jurma, pe Facebook.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI