Ai auzit de prăjitura Ochii lui Petre Roman? Este un desert răcoritor de vară și cu siguranță îl vei adora. Gospodinele care îl fac spun că este foarte ușor de făcut și impresionează pe toată lumea.
Creativitatea românilor nu are margini nici în bucătărie, așa a apărut prăjitura numită Ochii lui Petre Roman. Iubită atât de adulți, cât și de copii, această prăjitură este un adevărat deliciu pe care trebuie să îl încerci.
Iată ingredientele:
Blat de cacao:
Încingi cuptorul, apoi bați albușurile spumă cu un praf de sare, adaugi zahărul tos și cel vanilat. Pui gălbenușurile, apoi făina amestecată cu praful de copt și cacaua.
Se amestecă ușor cu o spatulă, cât să fie aerat, apoi se așează într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Se lasă la cuptor cam 30 de minute la foc mediu, se răcește și se taie în două straturi.
Pentru foile albe ai nevoie de:
Se separă ouăle și se bat albușurile cu zahărul și sarea. Se adaugă apoi gălbenușurile și se pune făina în ploaie, amestecând cu grijă cu o spatulă, exact ca la un pandișpan.
Acest aluat se împarte în trei porții egale și pe fundul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt se toarnă astfel încât să fie o foaie subțire. Odată coaptă foaia, care se va rumeni pe margini, se răstoarnă pe câte un prosop curat și umed și se rulează, ca să își păstreze forma.
Crema de vanilie
Se oprește o cană de lapte din cele 700 de grame și restul se pun pe foc într-o cratiță. Se adaugă zahărul, zahărul vanilat și ouăle bătute și se amestecă încontinuu.
În cana de lapte oprită, dizolvi bine făina apoi se toarnă peste compoziția din cratiță. Când crema s-a îngroșat și este consistentă, e gata. În acest moment se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei, apoi cu un tel se încorporează untul tăiat în bucățele. Se acoperă cu o folie alimentară și se dă la frigider.
Crema de cacao
Pentru a face cream de cacao urmezi toți pașii de la crema de vanilie, doar că după ce se răcește pui crema de ciocolată din comerț, esența de rom și apoi încorporezi untul. O pui și pe ea la rece până asamblezi prăjitura.
Glazură
Se topesc la bain marin și ai obținut glazura.
Pentru asamblare, se pune la bază primul strat de blat de cacao, apoi un strat de cremă de vanilie. Foile de ruladă se umplu cu crema de cacao și se pun deasupra blatului și a cremei de vanilie, pe lungim, una lângă alta.
Peste, se pune restul de cremă de vanilie și cealaltă parte a blatului de cacao. Se adaugă glazura și se poate decora cu fructe sau fulgi de migdale.
Se taie prăjitura în sensul invers de așezare a ruladelor, pentru efectul dorit.