Obligatoriu pentru toți românii care vor să vândă sau să cumpere o locuință. Se modifică legea, ce document trebuie să ceară de la ANAF

de: Ștefan R. Apostol
02 08. 2024

Sttul, prin instrumentul său financiar ANAF, încearcă să facă tot ce poate pentru a-și acoperi găurile de la bugetul de stat, prin mai multe măsuri cu caracter obligatoriu. Deși, aparenet, nu este o încălcare a drepturilor, noile măsuri propuse de ANAF, exact asta fac, anunțând că este obligatoriu pentru toți românii care vor să vândă sau să cumpere o locuință. Prin noul proiect, se modifică legea, românii aflând și ce document trebuie să ceară de la ANAF.

ANAF propune noi măsuri draconice pentru români

În incapacitate de a colecta la bugetul de stat, prin taxele și impozitele existente și aferente, ANAF inventează noi modalități de constrângere și control a populației.

Dacă vorbeam recent de o nouă măsură de limitare a plăților cash, acum vorbim de o nouă modalitate prin care ANAF vrea să țină sub control orice mișcare fiscală pe care o pot face românii, chiar și cei de bună credință.

Justificarea din spatele acestor noi măsuri, spune Ministerul de Finanțe, este că măsura reprezintă „un mijloc prin care statul vrea să prevină periclitarea încasării datoriilor”.

De fapt, ceea ce face ANAF este, de fapt, o și mai puternică condiționare privind tranzacțiile de înstrăinare a imobilelor proprietate personală de onorarea datoriilor la bugetul de stat, și neachitate parțial sau integral, atât de proprietarul unui imobil, cât și de potențialul client.

Instituția statului spune că va fi obligatoriu pentru toți românii care vor să vândă sau să cumpere o locuință

Concret, ANAF propune o modificare a cadrului legal fiscal, prin care orice proprietar de imobil, precum și potențialul cumpărător, să nu poată vinde fără un anume document emis de ANAF, și bineînțeles condiționat.

În documentul cu pricina, denumit Certificat de Atestare Fiscală, (CAF), ANAF va preciza dacă unul din cei doi are datorii neonorate la bugetul de stat și consemnează dacă este de acord cu vânzarea imobilului, în cazul proprietarului, putând prelua sumele încasate în contul datoriei existente.

De cealaltă parte, și clientul va fi nevoit să prezinte același document, iar în cazul în care există datorii neplătite, ANAF poate pune poprire, sau după caz, sechestru, pe imobilul achiziționat, până la dizolvarea datoriei aferente.

ANAF îți dă voie, sau nu, să-ți vinzi un imobil

În termeni mult mai simpli, dacă ai o casă la țară, și vrei să o vinzi, dar ai datorii la ANAF, instituția îți poate da voie sau nu să faci această tranzacție, în anumite condiții.

Dacă ești proprietar, fie îți plătești datoria integral, și apoi poți trece la tranzacționarea imobilului, dar s-ar putea să pierzi clientul. A doua condiție, să ți se dea voie de către ANAF să vinzi casa, dar banii încasați să intre direct în vistieria ANAF, în contul datoriei pe care o ai la acel moment.

În situația în care ești cumpărător și ai datorii la ANAF, instituția prin același document, te înștiințează că ai datorii, dar în același timp te avertizează că poate să-ți pună sechestru pe viitoarea casă, până când îți plătești datoriile.

Și într-un caz, și în altul, cel în cauză va pierde, iar ANAF va reuși să colecteze datoriile românilor aflați într-o astfel de situație, la bugetul de stat.