Obiectele din bucătărie pe care să nu le pui în mașina de spălat vase. Faci o mare greșeală

de: Sabina Anastasia
13 02. 2023

Multe gospodine folosesc mașina de spălat vase pentru a curăța instrumentele murdare din bucătărie. Este mai comod și economisești timp. Știi care sunt obiectele din bucătărie pe care să nu le pui în mașina de spălat vase? Există câteva care se pot deteriora rapid, dacă procedezi astfel. Nu vor mai fi niciodată la fel, nici mâncarea nu se va găti corespunzător.

Cum funcționează mașina de spălat vase, de fapt

Mașina de spălat vase se bucură de popularitate în ultimii ani chiar și în rândul gospodinelor din România. Aparatul electrocasnic reprezintă o modalitate foarte eficientă de a spăla vesela murdară din bucătărie. În general, poți pune majoritatea instrumentelor la curățat în mașina de spălat vase. Totuși, există câteva care se deteriorează dacă procedezi așa.

Anumite oale, tigăi și alte instrumente din bucătărie sunt mult prea sensibile pentru a putea fi curățate la mașina de spălat. Pe moment, nu sesizezi diferențele. În timp, vei remarca că pe unele nu le vei putea folosi la gătit. Calitatea anumitor vase din bucătărie este afectată în momentul în care acestea intră în contact cu detergenții de la mașina de spălat vase.

Majoritatea mașinilor de spălat vase funcționează pe baza unui detergent mai aspru, nu neapărat delicat. Astfel, instrumentele de bucătărie murdare sunt 100% curățate. Fiecare producător al acestui tip de aparat electrocasnic vine cu o listă de recomandări privind vasele ce pot fi spălate în acest fel. Nu se potrivește în cazul tuturor.

Playtech Știri îți explică motivul pentru care nu ar trebui să speli la mașina de vase cuțitele ascuțite, oalele și tigăile antiaderente, instrumentele din fontă și/sau vesela veche. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi, de fapt.

Obiectele din bucătărie pe care să nu le pui în mașina de spălat vase

  • Cuțite ascuțite

Mașina de spălat vase poate să afecteze serios calitatea cuțitelor de bucătărie. În mod deosebit a celor care fac parte din seturi profesionale. Instrumentele sunt abrazive, astfel încât, în funcție de tipu de detergent folosit și de modul de spălare, pot să ruginească rapid. Pentru a îngriji de ele, este recomandat să fie spălate la mână, în chiuvetă.

  • Oale și tigăi antiaderente

Cu excepția cazului în care pe ambalajul produselor se recomandă utilizarea mașinilor de spălat vase, este recomandată evitarea acestui proces. Oalele și tigăile antiaderente sunt mai sensibile decât alte instrumente din bucătărie. Ele trebuie spălate întotdeauna delicat. Jeturile de apă de la mașina de spălat vase pot să conducă la reducerea calității lor. Vei observa, în scurt timp, că mâncarea va începe să se lipească de vase când o vei găti.

  • Tigăi din fontă

Specialiștii nu recomandă curățarea tigăilor din fontă în mașina de spălat și nici punerea lor la înmuiat pentru o perioadă lungă de timp. În general, mașinile de spălat funcționează pe baza unor detergenți care sunt prea duri cu suprafețele tigăilor din fontă. Spălate des în acest mod, vasele vor începe să prezinte rugină, iar mâncarea se va lipi de ele.

  • Vesela și paharele vechi

De obicei, instrumentele vechi din bucătărie sau cele de colecție sunt mai delicate decât restul. Prin urmare, se impune ca acestea să fie spălate cu mai multă atenție. Paharele sau vesela cu detalii sensibile nu trebuie băgate niciodată în mașina de spălat vase, deoarece se vor deteriora rapid. Riști să se spargă.