Obiectele care îți poluează aerul din casă. Greșelile fatale pe care le fac românii aproape zilnic

de: Ana Chivu
19 05. 2021

Care sunt obiectele care îți poluează aerul din casă? Toată lumea face aceste greșeli aproape zilnic. De ce detalii trebuie să ții cont și care sunt obiceiurile care ar trebui să dispară din viața ta?

Ce obiecte din cameră îți poluează aerul?

Aerul din case poate să fie mai toxic în unele situații decât cel din afară, iar sursele sunt chiar câteva obiecte pe care le îndrăgești și fără de care nu ți se pare camera plină sau amenajată cum ești obișnuit. Poluarea aerului nu e doar o problemă din mediu înconjurător, iar dacă ai senzația că dacă închizi ușa casei ești mai protejat nu este deloc așa.

Din păcate, trăim într-un amestec de poluați emiși de materialele de construcție, de mobilier, electrocasnice, produse de curățenie, fum de țigară, odorizante de cameră și nu numai. Există desigur și surse de poluare care pot fi reduse și te ajută în privința aerisirii locuinței.

Cea mai bună soluție pentru curățare este purificatorul de aer care te poate ajuta să reduci toxicitatea din casă. Lumânările și bețișoarele parfumate eliberează particule toxice, dar cu toate astea majoritatea adorăm să avem astfel de lucruri în special în baie și sufragerie.

„Apariția strănutului, a rinoreei, a ochilor înlăcrimați, a mâncărimii, a iritației tegumentului feței cu mâncărimi la nivelul nasului, a ochilor sunt primele semne că este ceva în neregulă cu aerul din camera din casa în care locuim. Produșii pe care îi emană au acest efect iritativ la nivelul căilor respiratorii”, spune Veronica Șurlea, medic primar pneumolog.

Un expert mai subliniază faptul că șantierele de construcții sunt cele care afectează tocmai pentru că într-o proximitate de 2 kilometri fiecare bloc din București are câte o construcție în derulare, iar vântul aduce tot felul de praf și în interior. Soluția nu este să ne baricadăm geamurile și ușile, ci să aerisim frecvent și să utilizăm purificatoarele de aer.

România este țara cu cele mai multe victime provocate de poluare

Un studiu arată că în Uniunea Europeană fiecare al optulea deces ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător. Concret, mai bine de 400.000 de persoane mor anual în UE ca urmare a acestei probleme grave. Cu toate astea, specialiștii subliniază că lucrurile erau cu mult mai rele înaine, adică în ultimii 30 de ani.

„În timp ce în Europa observăm îmbunătățiri în protecția mediului, iar planul Green Deal (al Comisiei Europene, n. red.) arată orientarea clară spre un viitor sustenabil, raportul actual dovedește că este nevoie de măsuri pentru a-i proteja pe cei mai periclitați cetățeni din societatea noastră”, a declarat directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninckx.

Sărăcia este și ea un factor decisiv al unei astfel de vieți: „Combaterea acestui context trebuie să fie parte integrală din strategia privind o Europă mai integrată și mai sustenabilă.”