Obiceiurile care aduc ghinion în casa ta. De ce nu trebuie un musafir să spele vasele

de: Ștefan R. Apostol
05 03. 2022

Ori de câte ori se întâmplă ceva ciudat, și simțim că avem ghinion în casă, lucrurile par să devină mai înfricoșătoare, în special dacă este și o zi de vineri 13. Dar, deși există o sumedenie de superstiții, mai ales când vine vorba de casă, există și lucruri pe care le poți face ca să scapi de ghinion. Indiferent cât de moderni sau de deschiși ne considerăm, superstițiile persistă. Nu ne putem abține, pur și simplu se întâmplă.

Superstiții care îți țin casa departe de ghinion

Cei dintre noi care bat în lemn, aruncă sare peste umărul stâng sau evită să treacă pe sub scări, probabil că o fac din cauza tradiției, și majoritatea dintre noi avem nevoie de tot norocul pe care îl putem obține.

Mai ales dacă ești un tânăr adult în procesul de mutare în prima ta casă. Dacă îți încrucișezi degetele de la mâini și de la picioare și eviți cu orice preț pisicile negre, indiferent cât de drăguțe sunt, sunt câteva superstiții de care ar fi bine să ții cont atunci când vine timpul să te stabilești în noua ta casă.

Este nepoliticos atunci când un oaspete insistă să vă spele vasele, sau aduce ghinion?

Dacă e să privim lucrirle din punctul de vedere al ospitalității, poate că nu este nepoliticos, dar ar putea face ca oaspetele să se simtă inconfortabil. Mulți dintre noi am fost educați să credem că, dacă suntem oaspeți în casa cuiva, trebuie să facem curat după masă. Am fost învățați că asta este o bună manieră.

Dar, dacă ești un om care crede în superstiții, gestul ar putea să îți aducă ghinion. În trecut se spunea că spălatul vaselor de un musafir, alungă norocul casei în care se află. Așa că, e mai bine să nu îi spui motivul pentru care nu vrei să spele vasele. De ce să nu o faceți împreună, sau dacă sunteți superstițios, îi spuneți că nu este cazul, și astfel scăpați ieftin.

Superstiții sau nu, renunță la vechea mătură în favoarea uneia noi

Superstiții vechi spun că, atunci când te muți în casă nouă și pleci cu mătura veche, mai bine arunc-o. Se consideră că aduce ghinion. De ce? Pentru că vei aduce cu tine tot ghinionul tău anterior. Dacă insiști să-ți aduci mătura preferată, există o speranță. Dacă mături ceva în noua casă mai întâi, vei evita să-ți îndepărtezi tot norocul nou descoperit.

Citește și: Superstiții nebănuite din popor. Ce înseamnă dacă ochiul stâng sau drept se zbate

Aveți grijă cu geanta de mână

O altă superstiție românească legată de bani spune că, dacă îți lași poșeta pe jos, vei pierde cu siguranță bani. Nu are legătura neapărat cu casa în care locuiești, dar e de preferat să nu faci asta nici în casă. După cum vezi, aduce ghinion.

Superstiții de bucătărie: Vesela spartă aduce ghinion

Spargerea paharelor poate fi enervantă, dar românii cred că acest lucru aduce de fapt noroc. Dar, în cazul veselei, dacă e cumva spartă, s-ar puea să nu fie chiar atât de bine. Se spune că vasele sparte din casă atrag sărăcie, sau că aduc ghinion asupra cuplului. E mai bine să nu aveți astfel de probleme, nu?

Citește și: Trucurile geniale cu pâinea învechită. Nu o mai arunca, ce trebuie să faci

Concluzie

Indiferent că ne place sau nu, superstițiile fac parte din cotidianul nostru. Nu de puține ori, ori am văzut, ori ne-am trezit bătând în lemn, că așa se poartă, sau când vedem o pisică neagră ne dăm trei pași înapoi. Uneori e bine să nu le bagi în seamă, dar când vezi că ghinionul se ține scai de tine, poate ar fi cazul să schimbi ceva.