Obiceiuri păgâne pe care le facem atunci când dăm de pomană. Este mare păcat

de: Madalina Moraru
01 11. 2019

Credincioșii care obișnuiesc să ofere de pomană trebuie să știe că anumite obiceiuri sunt total interzise de Biserica. Mai mult, există și în tradiția noastră anumite gesturi sau tradiții păgâne, pe care este mare păcat să le facă. Fie că oferă alimente sau lucruri, în amintirea celor adormiți, creștinii care vor oferi de pomană și cu prilejul Moșilor de toamnă trebuie să știe ce să nu facă.

Obiceiuri păgâne pe care le facem atunci când dăm de pomană

Creștinii care vor da de pomană cu prilejul Moșilor de toamnă trebuie să știe ce obiceiuri sunt considerate păcate

Printre cele mai răspândite obiceiuri din Biserica Ortodoxă este și cel al pomenirii tuturor celor adormiți. Și pe perioada Postului Mare, îndeosebi în zilele de sâmbătă, creștinii își pomenesc morții și merg la cimitir sau la biserică să ofere de pomană. În lăcașele de cult sunt mai mereu prezenți credincioși care oferă colivă, vin, colaci sau lumânări, veniți să participe la slujbele de parastas.

„Pomenirea timp de 40 de zile de la moarte se numeşte în popor sărindar şi se întemeiază pe credinţa populară (de origine monahală) că în a 40-a zi de la moarte, după ce sufletul mortului a străbătut vămile văzduhului şi a vizitat raiul şi iadul, se înfăţişează la judecata particulară, pentru a i se hotărî soarta provizorie până la judecata din urmă, soartă care se poate uşura, prin mijlocirile şi milosteniile făcute de cei vii în folosul morţilor. La sfârşitul celor 40 de Liturghii se face dezlegarea sărindarelor, însoţită uneori de masă de obşte”, îi învață preotul Ioan Mărăcineanu pe credincioși, potrivit adevărul.ro.

Obiceiuri considerate păcat

Mai mult, creștinii care împart daruri la biserică, în semn de pomenire a morților, trebuie să o facă în funcție de posibilitățile materiale și de dragostea pe care le-o poartă celor adormiți. Există în obicei să se ofere și vase cu alimente sau diverse feluri de mâncare gătită. În rânduiala bisericească nu este prevăzut ca acestea să aibă un număr și fiecare poate oferi ce crede de cuviință. Nici numărul obiectelor oferite nu are vreo influență asupra stării sufletești a celui decedat. Se folosesc însa numere care simbolizează Sfânta Treime: trei, şase, nouă, douăsprezece sau douăzeci şi patru.