Obiceiul străvechi care te scapă de carii. Mayașii îl foloseau și aveau un zâmbet perfect

de: Ionuț Vieru
12 06. 2022

În prezent, cu toții avem acces la diferite servicii stomatologice și produse care ne ajută să ne ferim de carii, să albească dinții sau pur și simplu să păstrăm zâmbetul strălucitor. Nu mulți știu că și în trecut, atunci când nu existau aceste servicii, oamenii aveau dinții foarte curați și albi. Cum reușeau?

Obiceiul care îi ajuta pe mayași să scape de carii

Vechile civilizații se mândreau cu un zâmbet perfect și dinți fără carii înainte de apariția pastei de dinți, plombelor, fațetelor sau alte servicii care astăzi te ajută să ai dinții albi. Însă cum reușeau aceștia și ce foloseau?

Ei bine, s-a descoperit că mayașii foloseau bobițe de aur, cristale de hematit, jad și alte pietre prețioase. Civilizații mai vechi aplicau aceste pietre rare pe dinți și rămâneau acolo până la sfârșitul vieții.

Inițial, s-a crezut că aplicarea acestor pietre prețioase pe dinți avea o semnificație spirituală. Cu toate acestea, după mai multe verificări, specialiștii au descoperit că avea și un scop practic.

Oamenii de știința au realizat că adezivul folosit pentru a fixa pietrele și mineralele pe dinții mayașilor aveau proprietăți care îi ajutau să țină cariile la distanță. Prin urmare, acel „ciment” nu era folosit doar pentru a ține pietrele într-un loc, ci avea și caracteristici antibacteriene și antiinflamatorii.

Folosind acea substanță și pietrele prețioase, mayașii țineau la distanță cariile și alte eventuale probleme ale dinților și gingiilor.

Ce conținea substanța pe care mayașii o foloseau

Oamenii de știință au descoperit recent că pietrele folosite erau aplicate cu o deosebită pricepere, fără a fi afectați nervii sau vasele de sânge. De regulă, acestea se aplicau pe canini și pe incisivi.

Cea mai recentă cercetare a fost efectuată pe pe dinții proveniți de la trei situri arheologice de mayași, din Guatemala, Belize și Honduras. Specialiștii au descoperit că substanța folosită pentru a atașa pietrele pe dinți conținea în jur de 150 de molecule organice, care se găseau în rășina plantelor.

De asemenea, ingredientele folosite pentru fabricarea adezivului erau diferite, în funcție de zonă, însă în mare parte era aceeași rețetă. Mayașii acordau o deosebită atenție igienei gurii. Atunci când apărea o carie era extrasă imediat, astfel încât probleme să nu se extindă și la ceilalți dinți.

Citește și: Diferențele dintre albirea dinților și implantul dentar. Explicațiile specialiștilor, de ce tratament ai nevoie