Oamenii se joacă de-a Dumnezeu. Omul creat și crescut în laborator este posibil acum

de: Filon Stan
06 06. 2020

Descoperire medicală uriașă, în Statele Unite ale Americii, unde a fost creat din celule de piele primul mini ficat uman complet funcțional și transplantat unui șoarece de laborator. Aceast pas dă speranțe reale pentru transplanturile de organe.

A fost creat în laborator primul ficat uman care funcționează

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh au reprogramat celulele pielii în celule stem pe care apoi le-au coaxat în formarea celulelor hepatice. Acest mic ficat artificial secretă acizi biliari și uree, la fel ca un ficat normal, doar că acesta a fost făcut ”la cerere” pentru un pacient cu probleme serioase de sănătate. Cercetătorii au folosit celulele sale.

Cercetătorii susțin că organele cultivate din ADN-ul unui destinatar uman ar putea deschide calea pentru alternativele la transplanturile de donatori actuale. Echipa spune că organele de laborator au supraviețuit timp de patru zile în interiorul gazdelor lor animale.

A fost creat în laborator primul ficat uman care funcționează

Ficatul a fost transplantat la un șoarece de laborator

Se speră că, în viitor, această tehnică poate fi extinsă pentru a produce organe pentru om la cerere și utilizarea ADN-ului pacienților pentru a reduce riscul de respingere. „Văzând acel mic organ uman din interiorul animalului – maro, arătând ca un ficat – a fost destul de mișto”, a spus autorul principal Alejandro Soto-Gutierrez.

„Acest lucru care arată ca un ficat și funcționează ca un ficat provine de la celulele pielii cuiva”, a mai spus profesorul. Dezvoltarea ar putea pune bazele unor tratamente viitoare pentru a aborda insuficiența hepatică finală, care ucide 40.000 de oameni în fiecare an, doar în America!

Soto-Gutierrez este optimist că această cercetare nu este doar o etapă în calea către creșterea organelor de înlocuire într-un laborator, ci și un instrument util în sine.

„Obiectivul pe termen lung este crearea de organe care să poată înlocui donarea de organe, dar în viitorul apropiat, văd acest lucru ca o punte de transplant. De exemplu, în insuficiența hepatică acută, este posibil să aveți nevoie doar de un impuls hepatic pentru o perioadă de timp, în loc de un ficat cu totul nou. Abordarea ar mări efectiv funcția hepatică care nu reușește la pacienți și le va prelungi viața în timp ce așteaptă să fie disponibil un organde la un donator”, a mai spus Gutierrez.