Oamenii care au părul creţ sunt deosebiţi. Motivul, dezvăluit de specialişti

de: Bișinicu Andreea
21 02. 2023

Pentru alte primate, cu siguranță oamenii trebuie să arate extrem de ciudat. Suntem singura specie care are o lipsă generală de puf și, din anumite motive, avem o grămadă întreagă de păr care răsare din pete aleatorii de pe corpul nostru, cum ar fi vârful capului nostru.

Ce avantaj au persoanele cu păr creț față de ceilalți oameni

Oamenii de știință încă nu înțeleg cu adevărat care este motivul pentru care oamenii posedă o podoabă capilară bogată, însă noi dovezi susțin teoria potrivit căreia părul scalpului nostru a evoluat pentru a ne ajuta să ne protejăm de razele solare.

Pentru a demonstra această teorie, cercetătorii au verificat ipoteza folosind mai multe tipuri de peruci, pentru a observa felul în care acestea ar respinge căldura, iar una dintre ele s-a dovedit a fi extrem de eficientă.

Specialiștii au testat, așadar, mai multe tipuri diferite de peruci pe un manechin, inclusiv cele cu păr drept, bucle largi și bucle strânse.

În cele din urmă, experții au subliniat faptul că părul creț te ferește cel mai bine de razele ultraviolete ale soarelui, conform jurnaliștilor de la Science Alert.

„Apariția (sau reținerea) părului scalpului poate să fi găsit un echilibru optim între maximizarea pierderilor de căldură pe suprafața mare a corpului și minimizarea câștigului de căldură solară pe suprafața mică a scalpului.

Părul creț poate oferi o reducere suplimentară a fluxului de căldură. Acesta reprezintă o trăsătură unică la om, ce nu se poate regăsi la alte mamifere.

În mod clar, există ceva în experiența umană care dă preferință acestui tip de acoperire a scalpului.”, au notat oamenii de știință.

Citește și De câte ori e indicat să te speli pe cap pe săptămână. Mulţi români comit această greşeală

Părul creț te protejează de razele UV

Părul creț, reprezentând o podoabă capilară bogată, permite scalpului să „respire” mult mai bine, în timp ce îl protejează eficient de soare.

Cârlionții deși și bogați le-au permis strămoșilor noștri să reziste cu brio temperaturilor radicale din trecut, menționează cercetătorii americani.

Cu toate că, pe măsură ce oamenii s-au îndepărtat de zonele tropicale, părul lor s-a îndreptate, de-a lungul timpului, acesta a continuat să crească la fel de des și de sănătos.

Cu cât părul este mai creț, cu atât oamenii de știință au descoperit că ar fi fost nevoie de mai puțină evaporare a transpirației pentru a elimina căldura de pe scalp, economisind astfel apă și energie.

Citește și De ce să pui un fir de păr într-un pahar cu apă. Testul e genial, ce arată în doar câteva minute