Oamenii bogați din Rusia îi lasă în voia sorții pe bolnavii infectați. Gest josnic

Oamenii bogați din Rusia îi lasă în voia sorții pe bolnavii infectați. Gest josnic

Cei mai bogați ruși achiziționează aparate de ventilație necesare pacienților cu coronavirus și internați în stare gravă la terapie intensivă, spune un medic pneumolog, citat de Sky News. În plus, acesta pune la îndoială declarația guvernului Rusiei care menționează că are la dispoziție 40.000 de ventilatoare.

Oamenii bogați din Rusia îi lasă în voia sorții pe bolnavii infectați. Gest josnic

Astfel că, medicul pneumolog Vasiliy Shtabnitskiy a precizat că există multă informație ”distorsionată și părtinitoare” în sistemul medical din Rusia. El a mai avertizat că cifra de 40.000, mai mare decât cele aproximativ 9.000 de ventilatoare pe care Marea Britanie susține că le are, ar putea fi o “supra sau subestimare”.

Statele lumii încearcă să achiziționeze sau să producă astfel de ventilatoare, esențiale furnizării de oxigen pentru pacienții infectați cu coronavirus, cu insuficiență pulmonară.

Tot medicul Shtabnitskiy, care lucrează în Moscova, mai menționează că locuitorii bogați din capitala Rusiei cumpără și stochează ventilatoare.

“Da, cunosc astfel de exemple. Înțeleg că oamenilor le este teamă, dar trebuie să le reamintesc că au nevoie de oxigen și aer sub presiune, un pat special, monitorizare, pompe de infuzie, aparate de aspirație, catetere, soluții de infuzie și medicamente vasoactive – în esență un laborator la marginea patului”, a susținut pneumologul, pentru Sky News.

Doar că aparatele au nevoie de cel puțin dou sau trei doctori de terapie intensivă, plus asistente și alt aparat medical, fapt care face “imposibil să creezi o unitate de terapie intensivă într-un dormitor sau în birou”, a susținut medicul.

Există și o oportunitate ca oamenii înstăriți să ajute în timpul pandemiei, a mai menționat doctorul Shtabnitskiy.

“Oamenii bogați pot investi în sistemul de sănătate, în spitale, în personal. Știu că mulți filantropi își cheltuie banii sau produc fonduri pentru spitale americane, britanice sau europene. Poate epidemia ar putea demara o tradiție similară în țara noastră. Nu știm mai exact câte ventilatoare avem”, a precizat acesta.

Câți pacienți infectați are Rusia

Medicul specialist a susținut că Rusia ar avea mai multe aparate de ventilație mecanică decât țările din Occident “datorită sistemului de sănătate de tip sovietic”. Sistemul “a avut multe spitale, bazându-se mai mult pe acestea decât pe serviciile ambulatorii”.

“Mă îndoiesc că 40.000 de ventilatoare sunt suficiente iar multe dintre ele sunt folosite de către pacienții care nu sunt infectați cu COVID, ceea ce înseamnă că oricum vom avea prea puține. Așa că din nou vor avea loc inovații în terapia intensivă”, a spus medicul.

În Rusia, numărul de cetățeni declarați luni ca fiind infectați cu COVID-19 era de 6.343, marea majoritate, de 4.484, fiind din Moscova.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, le-a impus majorității cetățenilor să nu meargă la muncă până la sfârșitul lunii aprilie, ca măsură menită să încetinească răspândirea virusului.

Vladimir Putin a declarat că anumite sectoare ale industiriei vor funcționa însă în continuare, iar magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne deschise.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI