O studentă de la Academia de Poliție, exmatriculată, a câștigat procesul cu instituția. Ce se întâmplă acum

de: Filon Stan
25 05. 2020

O studentă de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a câștigat procesul în instanță, după ce fusese exmatriculată! Tânăra și-a căutat dreptatea în instanță după ce a fost exmatriculată pe motiv că nu a obținut maximul de puncte pentru a promova anul II.

O studentă care a fost exmatriculată de la Academia de Poliție și-a făcut dreptate în instanță

Originară din Vaslui, studenta Andreea A. și-a văzut visul de a deveni polițistă năruit, după ce a fost exmatriculată. Aceasta s-a folosit în instanță de un precedent și magistrații i-au dat câștig de cauză. În toamna anului trecut aceasta a fost pur și simplu exmatriculată, însă s-a îndreptat cu două procese împotriva Academiei. Într-un prim proces, studenta a solicitat judecătorilor să dispună suspendarea hotărârii emise de rectorul Academiei de Poliţie pe 28 noiembrie 2019 şi revocarea acesteia cu consecinţa reînmatriculării în anul trei de studii în cadrul Facultăţii de Poliţie, scrie adevărul.ro

De asemenea, a solicitat suspendarea a patru articole din Regulamentul privind activitatea profesională a  studenţilor din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în baza căruia s-a dispus exmatricularea. În cel de-al doilea proces, studenta a solicitat instanţei anularea deciziei de exmatriculare. Primul dintre procese a fost soluţionat de Tribunalul Vaslui, care a dat câştig de cauză studentei. Decizia instanţei din Vaslui are la bază alt precedent juridic, pe care de altfel, însăşi studenta exmatriculată l-a invocat în cererea de chemare în judecată.

O studentă care a fost exmatriculată de la Academia de Poliție și-a făcut dreptate în instanță

Studenta din Vaslui trebuie să se întoarcă la Academia de Poliție

Motivul exmatriculării, dar și acela al câștigului în instanță se referă la Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, prin care aceştia sunt obligaţi să obţină anual numărul maxim de credite: 60.

Prevederile Regulamentului Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” sunt considerate abuzive, deoarece contravin Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, precum şi Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile. Acest lucru a fost tranşat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi de Curtea de Apel Oradea, care pe 13 septembrie 2019 a dat câştig de cauză unui student din Bihor exmatriculat, din aceleaşi motive imputate şi studentei din Vaslui.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statutat că „ Stabilirea numărului de credite minim pentru promovare care să fie egal cu numărul maxim de credite de studiu transferabile pentru un an de studiu nu înseamnă respectarea dispoziţiil or ar t . 15 alin. l din Legea 288/2004 nefiind nici în spiritul acestor dispoziţii şi nici al celor privind Sistemul European de Credite de Studiu Transferabile. Din punct de vedere logic şi fizic , numărul maxim şi minim de credite nu poate să coincidă.

ÎCCJ s-a pronunțat într-un alt proces asemănător

Autoritatea publică poate emite regulamente proprii însă acestea pot fi emise numai în condiţiile şi în spiritul legii. Este evident că dispoziţiile regulamentare emise de către Academia de Poliţie în ceea ce priveşte impunerea unui număr minim de 60 de credite de studiu transferabile pentru promovarea unui an de studiu nu corespund nici literei şi nici scopului dispoziţii lor Legii 288/2004, Legii 1/2001 , Ordinului M.E.C nr.(…)/2005 şi Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile”.

Studenta a venit cu dovezi în istanță care au arătat că a avut probleme serioase de sănătate, motiv pentru care nu s-a putut prezenta la 3 examene, obtinând la final 50 de credite, din 60. Judecătorii i-au dat astfel câștig de cauză tinerei, care trebuie să se întoarcă pe băncile Academiei.