O nouă tulpină covid a fost descoperită. Veste cruntă pentru milioane de oameni, de ce este mai periculoasă
După apariția a trei noi tulpine de SARS-COV 2, studiile recente anunță o nouă tulpină. Noua tulpină de coronavirus găsită în Finlanda, poate fi dificil de detectat, mai spune studiul. Descoperirea acestei noi tulpine a fost făcută de un laborator finlandez.
SARS-COV 2 a suferit o nouă mutație, găsită în Finlanda
Un laborator din Finlanda a descoperit o nouă tulpină de SARS-COV 2. Numit Fin-796H, noua tulpină de coronavirus a fost identificată în sudul Finlandei. Anunțul despre noua tulpină SARS-COV 2 a fost făcut de reprezentanții Universității din Helsinki ieri, pe 18 februarie, în urma unor studii aprofundate derulate în luna ianuarie a acestui an.
Cei de la Vita Laboratoriot Oy și Institutul de Biotehnologie de la Universitatea din Helsinki au detectat o variantă necunoscută anterior a SARS-COV 2 într-un eșantion din sudul Finlandei.
Conform studiului, Fin-796H este destul de diferit de toate tulpinile găsite anterior în Africa de Sud și Regatul Unit. Moștenirea sa are aceleași trăsături ca variantele larg răspândite anterior în lume, spun finlandezii. Dar nu pare să aparțină descendenței niciunei variante cunoscute anterior, se arată în declarație.
Cercetătorii rămân lipsiți de idee despre locul în care s-a dezvoltat această mutație. În același timp consideră că acest lucru s-ar fi putut întâmpla în afara Finlandei, deoarece țara are un număr semnificativ mai mic de cazuri de SARS-COV 2. De asemenea, rămâne neclar cât de eficiente vor fi vaccinurile împotriva noii tulpini de coronavirus.
Noua tulpină mai greu de detectat
Potrivit unei declarații oficiale, un studiu comun realizat de laboratoarele Vita și Institutul de Biotehnologie al Universității din Helsinki a constatat că această nouă tulpină nu poate fi detectată de toate testele PCR aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.
”Mutațiile din această variantă fac dificilă detectarea în cel puțin unul dintre testele PCR recomandate de OMS.
Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ asupra determinării răspândirii bolii „, a declarat oficialul Vita Laboratoriot Oy.
Cu toate astea, alte cercetări anunță că s-a descoperit a doua „cheie” utilizată de virusul SARS-CoV-2 pentru a intra în celulele umane. Pentru a infecta eficient celulele umane, SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, este capabil să utilizeze un receptor numit Neuropilin-1. Receptorul este foarte abundent în multe țesuturi umane, inclusiv în tractul respirator, vasele de sânge și neuronii.
Descoperirea inovatoare a fost făcută de o echipă germano-finlandeză de cercetători condusă de neurologii Mika Simons, Universitatea Tehnică din München, Germania și virologul Giuseppe Balistreri, Universitatea din Helsinki, Finlanda.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul COVID-19 o pandemie pe 11 martie. Până în prezent, peste 109,88 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirusul la nivel mondial, cu peste 2,42 milioane de decese, potrivit Universității Johns Hopkins. Finlanda a confirmat până acum peste 51.000 de cazuri COVID-19, cu peste 700 de decese.