O nouă sfidare a Ungariei la adresa României. Ce au făcut cu un condamnat din țara noastră

de: Filon Stan
15 05. 2020

Fostul deputat UDMR Olosz Gergely, care a fost condamnat în România la trei ani de închisoare pentru corupție și dat în urmărire generală, după ce a fugit în Ungaria, este liber, deși autoritățile din țara vecină l-au reținut, la un moment dat.

Un fost deputat UDMR urmărit general pentru executarea unei sentințe de 3 ani de închisoare în România, pus în libertate în Ungaria

Gergely Olosz a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în 20 decembrie 2018. De asemenea, s-a ordonat confiscarea a 384 de mii de euro și a 400 de mii de lei de la Gergely Olosz, precum și punerea sub sechestru a averii sale.

În 27 decembrie 2018 s-a emis un ordin european de reținere pe numele lui. Poliția din Ungaria l-a reținut pe fugar în data de 13 martie 2019, însă Tribunalul din Budapesta a suspendat procedura de preluare a executării pedepsei cu închisoarea a lui Gergely Olosz în cadrul ședinței publice din 3 decembrie 2019.

Un fost deputat UDMR urmărit general pentru executarea unei sentințe de 3 ani de închisoare în România, pus în libertate în Ungaria

Fostul deputat a fost pus în libertate de justiția ungară

Motivul suspendării pedepsei a fost o acțiune în instanțele din România solicitată de condamnat prin care cerea casarea sentinețelor prin care a fost condamnat definitiv. Așadar, justiția ungară a decis că supravegherea judiciară penală temporară a fostului parlamentar UDMR s-a întrerupt, iar el a fost pus în libertate, până la soluționarea solicitării făcute de Gergely Olosz în România.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului de firme condus de omul de afaceri Ion Bîrcină, legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.