O nouă molimă devastatoare vine din China. Moartea Neagră face ravagii

de: Ștefan R. Apostol
30 09. 2020

Izbucnirea Covid-19 a reînviat o lege veche de secol, din epoca colonială. Guvernul indian a invocat Legea epidemică, din cazua bolii Moartea Neagră, în epoca colonială din 1897. Legea a fost adoptată inițial pentru a combate ciuma Bombay din 1896. Ciuma a făcut ravagii în Bombay. A prezentat unele dintre aceleași provocări cu care se confruntă astăzi guvernuele. Istoria ne învață prin exemple!

O nouă molimă devastatoare vine din China

Zilele trecute presa străină a aruncat o bombă, și anume că ciuma bubonică a apărut în Mongolia interioară a Chinei. Există un caz suspect de ciumă bubonică în Bayan Nur, un oraș din regiunea chineză a Mongoliei Interioare. Da, aceasta este ciuma cauzată de bacteria Yersinia pestis.

Poate fi transmisă oamenilor după ce puricii mușcă rozătoarele infectate. Puricii care mușcă animale, cum ar fi șobolani, șoareci și marmote, nu sunt o imagine frumoasă.

Moartea Neagră făcea ravagii în Europa anului 1300

Yersinia pestis este, de asemenea, ceea ce a provocat „Moartea Neagră” care a ucis peste 50 de milioane de oameni în Europa la mijlocul anilor 1300. Au existat alte patru cazuri de ciumă în Mongolia Interioară chiar în noiembrie anul trecut.

După cum a raportat Reuters, o alertă de al treilea nivel „interzice vânătoarea și mâncarea animalelor care ar putea transporta ciumă și solicită publicului să raporteze orice caz suspectat de ciumă sau febră fără cauze clare și să raporteze orice marmotă bolnavă sau moartă”.

Moartea Neagră face ravagii

Autoritățile dintr-un oraș din regiunea chineză Mongolia Interioară au emis un avertisment duminică, la o zi după ce un spital a raportat un caz de suspectat de ciumă bubonică.

Comitetul pentru sănătate al orașului Bayan Nur a emis alerta de al treilea nivel, al doilea cel mai scăzut dintr-un sistem cu patru niveluri.

Avertismentul de duminică urmează patru cazuri raportate de ciumă la oameni din Mongolia Interioară în noiembrie anul trecut. Au mai fost semnalate alte două cazuri de ciumă pneumonică, o variantă mai mortală a ciumei.

Ciuma bubonică, cunoscută sub numele de „Moartea Neagră” în Evul Mediu, este o boală extrem de infecțioasă și adesea fatală, răspândită mai ales de rozătoare.

Cazurile de ciumă nu sunt neobișnuite în China, dar focarele au devenit din ce în ce mai rare. Din 2009 până în 2018, China a raportat 26 de cazuri și 11 decese.

Specialiștii spun că nu e nevoie de panică

„În prezent, există riscul răspândirii unei epidemii de ciumă umană în acest oraș. Publicul ar trebui să-și îmbunătățească conștientizarea și capacitatea de auto-protecție și să raporteze prompt condițiile de sănătate anormale”, a declarat autoritatea locală de sănătate, potrivit China Daily.

Ciuma bubonică a provocat Moartea Neagră care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în Africa, Asia și Europa în secolul al XIV-lea, potrivit BBC News. Dar experții spun că este puțin probabil ca noul coronavirus să alerge pentru banii săi ca pandemie globală.

Moartea Neagră care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în Africa, Asia și Europa în secolul al XIV-lea

”Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum avem o înțelegere a modului în care se transmite această boală. Știm cum să o prevenim. Suntem, de asemenea, capabili să tratăm pacienții care sunt infectați cu antibiotice eficiente.”a declarat medicul doctor Shanti Kappagoda pentru Heathline.

În Mongolia Interioară, rozătoarele în cauză sunt de obicei marmote. Alerta de sănătate pusă în aplicare de oficialii sanitari din Bayannur avertizează împotriva consumului, vânării sau transportului animalelor potențial infectate și îndeamnă oamenii să raporteze rozătoarele bolnave sau moarte. Alerta va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului, potrivit BBC News.

Ciuma poate veni sub diferite forme, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC): bubonic, septicemic și pneumonic. Aceasta din urmă este în mod constant fatală dacă nu este tratată. Poate fi răspândită de la persoană la persoană prin picături respiratorii. Ciuma bubonică este fatală 30-60% din timp dacă nu este tratată. Antibioticele o pot vindeca dacă sunt administrate devreme.

Simptomele ciumei bubonice, cunoscută ca Moartea Neagră

Simptomele includ ganglioni limfatici umflați, febră, frisoane și tuse, și infectează plămânii. Ciuma în ambele sale forme este un exemplu al modului în care exploatarea naturii și consumul de animale sălbatice pot pune oamenii în pericol de agenții patogeni mortali.

A existat o epidemie de ciumă pneumonică din 1911 în nord-estul Chinei. A ucis în jur de 63.000 de oameni, și a fost răspândită de comerțul cu blană de marmotă. Săptămâna trecută, doi frați din Mongolia au prins ciuma bubonică din carne de marmotă, iar un cuplu din Mongolia a murit de ciumă după ce a mâncat rinichi de marmotă în luna mai.

La nivel mondial, ciuma infectează 1.000 până la 2.000 de persoane pe an, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, deși este probabil o subestimare.