O nouă lovitură dură pentru Simona Halep după suspendarea de patru ani. Suma pe care trebuie să o plătească sportiva acum

de: Beatrice Dumitru
15 09. 2023

Simona Halep a primit patru ani de suspendare în scandalul de dopaj, dar nu este singura lovitură pe care o primește după ce a fost depistată pozitiv. Pe lângă faptul că nu mai are dreptul să joace tenis, ea trebuie să returneze și o sumă consistentă de bani.

Ce sumă trebuie să returneze Simona Halep

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a transmis că intenția de dopaj a Simonei Halep a fost ”intenționată”. După dictarea suspendării de patru ani, ITIA solicită să-i fie luați banii câștigați în perioada martie – august 2022, în care tribunalul a concluzionat că a luat substanțe interzise.

Tribunalul Sport Resolutions nu a acceptat cererea ITIA și a decis că Simona Halep trebuie să returneze, în schimb, 80.000 de dolari, sumă câștigată pentru prezența pe tabloul de simplu de la US Open 2022. Atunci, românca a fost eliminată în primul tur de ucraineanca Daria Snigur, iar apoi a fost depistată pozitiv.

Simona Halep a fost prinsă dopată.

Toate rezultatele obţinute de jucătoare în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu repercusiunile de vigoare, incluzându-se aici returnarea premiilor în bani, a trofeelor şi anularea punctelor”, se specifică în motivația Sport Resolutions.

Citește și: Marea gafă comisă de Simona Halep în scandalul de dopaj. Ce a omis să spună și cum s-a justificat la audieri

Cel mai important premiu încasat de fostul lider mondial în perioada incriminată de ITIA este cel de la Wimbledon, 690.223 de dolari pentru prezența în semifinale. Românca a pus mâna și pe un alt cec la Toronto: 439.700 de dolari pentru că a câștigat titlul.

ITIA a cerut șase ani de suspendare pentru Simona Halep

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani în cazul de dopaj, dar din dosarul procesului reiese că ITIA a cerut o pedeapsă mai mare, mai exact șase ani. Neregulile descoperite în pașaportul biologic al sportivei i-au determinat pe cei de la ITIA să creadă că sportiva se dopa de mai multă vreme și de aceea au vrut o sancțiune și mai aspră.

Citește și: Profesorul care a analizat probele Simonei Halep contestă suspendarea. A explicat ce a găsit în firele de păr ale sportivei : ”Condamnăm o nevinovată”

De asemenea, ITIA a cerut ca Simonei Halep să i se ia banii și trofeele obținute din momentul în care pașaportul biologic a început să prezinte neregularități, în perioada 8 martie 2022 și până pe 7 octombrie 2022.

Ce sumă uriașă ar fi putut pierde Simona Halep

Dacă Sport Resolutions ar fi acceptat cererea ITIA de a anula toate rezultatele obținute de Simona Halep de când a început să consume suplimentele contaminate, suma totală s-ar fi ridicat la aproape două milioane de dolari.

După aflarea verdictului, Simona Halep mai are o singură cale de atac. Ea a anunțat că va face apel la TAS pentru contestarea suspendării și are la dispoziție 21 de zile.

Citește și: Cele mai cunoscute cazuri de dopaj din tenis. Halep, Agassi, Sharapova, printre jucătorii care au primit pedepse dure de suspendare

Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept din toate punctele de vedere. Sunt foarte dezamăgită și pot să spun că sunt șocătă că se poate judeca un sportiv doar pe presupunere, pe nimic concret, toate analizele mele de sânge au fost negative și nu s-a găsit absolut niciodată substanțe interzise. La urină, doar pe data de 29, a ieșit o cantitate infimă de Roxadustat”, a declarat Simona Halep, după aflarea verdictului.

Suspendarea Simonei Halep ar expira la data de 6 octombrie 2026, dacă se va menține verdictul actual. La acel moment, ea va avea 35 de ani.