O nouă disciplină a fost introdusă în programa şcolară. Ce vor învăţa de acum elevii de liceu

de: Stan Nicu
01 03. 2023

O nouă disciplină a fost introdusă în programa şcolară din anul școlar 2023-2024, astfel că planurile-cadru au fost modificate deja pentru liceu. Ce vor învăţa de acum elevii de liceu și câte ore din această materie le va fi predată în fiecare săptămână.

Ce materie nouă vor studia lieceenii în anul școlar 2023-2024. Planurile-cadru au fost deja modificate

Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate, după ce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” le va ocupa elevilor de clasa a XI-a o oră în plus pe săptămână, potrivit unor ordine publicate în Monitorul Oficial.

Modificarea aduce ore în plus pentru liceeni. Astfel, pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, disciplina va fi studiată în clasa a XI-a, 1 oră pe săptămână.

Orele din trunchiul comun se înmulțesc

De asemenea, în anul școlar 2022-2023, elevii de clasa a XI-a din învățământul profesional au 330 de ore pe an școlar în trunchiul comun. De la anul, numărul orelor din trunchiul comun o să crească cu 30, adică o să ajungă la 360 de ore.

Planul-cadru pentru filierele teoretică și vocațională, cursuri de zi

Elevii de clasa a XI-a de la filiera teoretică, profilul real (cu specializările matematică-informatică, științe ale naturii), profil umanist (specializările filologie, științe sociale), vor învîța „Istoria evreilor. Holocaustul” doar o oră pe săptămână.

Este valabil și pentru elevii de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializările: Muzică; Coregrafie; Arta actorului; Arhitectură, Arte ambientale și Design; Arte plastice, Arte decorative, dar și pentru elevii de la profil sportiv, toate specializările.

Liceenii de la profilul pedagogic vor avea tot o oră pe săptămână de „Istoria evreilor. Holocaustul”

Tot o oră pe săptămână o să învețe noua materie școlară și liceenii de la profilul pedagogic, clasa XI-a.

De asemenea, pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”. Acum, în trunchiul comun sunt în total 561 de ore pe an. Din toamnă, o să fie 594 de ore pe an școlar în trunchiul comun.

Profilul teologic și „Istoria evreilor. Holocaustul”

Și elevii de clasa a XI-a de la filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, vor învăța o oră pe săptămâna noua materie inclusă în trunchiul comun, pentru această disciplină.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a amintit, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”.

„Și, pentru că a onora este întotdeauna parte din a nu uita, începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, anunța Ligia Deca.