O nouă boală care sperie România. Este extrem de grav: la ce trebuie să fim atenți

de: Ana Chivu
01 07. 2020

Medicii îi avertizează pe români! Toți trebuie să se ferească de o boală pe care ar putea să o ia fără să știe. La ce trebuie să fie mai atenți?

O nouă boală care sperie România

Prof. dr. Doina Pleșca îi avertizează pe români! Președintele Societății Române de Pediatrie trage un semnal de alarmă asupra bolilor care pot fi transmise printr-o simplă mușcătură de căpușă. Din păcate, sezonul cald sporește apariția acestora în special în iarbă. Doctorul susține că vara aduce un risc major pentru sănătate, mai cu seamă că românii trebuie să se protejeze mai tare. Căpușile pot transmite boala Lyme, care e o boală infecțioasă determinată de o bacterie numită Borrelia burgdorferi, dar este posibilă și encefalita, în urma unei mușcături de la insecta în cauză.

„Luna iunie este cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Este foarte important, de asemenea, să transmitem un mesaj: unde e cald e și umiditate. Există un pericol pentru copii, care se pot exprima nu doar pentru ei dar și pentru adulți: Căpușele”, explică medicul. România se află, din păcate, în zona endemică, din cauza numărului mare de păduri și a spațiilor verzi, lucru care crește procentul îmbolnăvirilor. Se recomandă vaccinarea sau măsuri imediate de protecție pentru cei care știu că se vor expune acestui risc.

Mușcătura de căpușă poate să fie foarte periculoasă. Care sunt avetizările medicilor?

Prevenția joacă un rol foare important

„Căpușa poate, de asemenea, să producă și alte îmbolnăviri, dintre care encefalita virală, produsă de căpușe, care reprezintă și ea o alertă. Nu există o terapie pentru cea de-a doua. Dacă noi știm că mușcătura de căpușă a fost produsă și o confirmăm Borrelia burgdorferi, avem o terapie antibiotică. În schimb, dacă ne referim la encefalită, atunci, lucrurile sunt cu totul altele. Prevenția. Avem grijă unde sunt copiii și chiar noi, cei care iubim pădurea și lizierele. Să știm cum să ne îmbrăcăm, să știm cum să examinăm, la sfârșitul fiecărei zile, tegumentele copilului”
Prof dr Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie