O femeie a fost păcălită să plătească 6.000 de euro unor escroci. Cum să te ferești de metoda „accidentului”
O femeie, în vârstă de 60 de ani, din Vălenii de Munte, a plătit circa 6.000 de euro unor persoane care i-ar fi spus că fiul ei ar fi în spital în urma unui accident și are nevoie de bani urgent. Speriată, femeia nu a stat pe gânduri și a trimis suma de bani.
Metoda „accidentul” a mai făcut o victimă
În urma cercetărilor, oamenii legii au descoperit că, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, femeia ar fi fost contactată telefonic de o persoană necunoscută, dându-se drept reprezentantul unui spital. Individul i-a transmis bătrânei că fiul ei este internat în spital și se află în stare gravă, în urma unui accident. Neștiind despre ce este vorba și crezând că fiul ei este accidentat grav, a trimis 21.000 de lei și 1.400 de euro, în vederea acoperirii unor costuri medicale.
În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Vălenii de Munte, au făcut percheziții domiciliare în județele Dâmbovița și Prahova, la persoanele bănuite de înșelăciune. Patru persoane au fost aduse la secție pentru a fi audiate.
”În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte pun în executare patru mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Prahova şi Dâmboviţa, la persoane bănuite de înşelăciune”, anunţă IPJ Prahova.
Sfaturile polițiștilor pentru a nu pica în plasa escrocilor
Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de prevenire, astfel încât să nu devină victime „metodei accidentului”. Victime sunt contactate, de regulă, pe postul telefonic fix, de către persoane necunoscute care încearcă să le inducă în eroare, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, solicitându-le diferite sume de bani. Câteva din recomandările polițiștilor sunt:
-
Cu toate ca acela care vă sună „vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu aveți încredere în el. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor bolnavi, implicați în accidente rutiere sau de altă natură;
-
Nu dați sau nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, unor persoane necunoscute!
-
Verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută!
-
Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau de parchet unde s-ar afla ruda implicată și sunați la acea unitate pentru confirmare;