O fabrică celebră de haine din România se închide înainte de Crăciun. Producea articole pentru H&M, C&A şi Zara
Astăzi este 1 Decembrie, și românii sărbătoresc unul din cele mai importante momente din istoria modernă a României. Dar, tot astăzi, câteva sute de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, având în vedere că o fabrică celebră de haine din România se închide înainte de Crăciun. Citește mai departe și află despre ce fabrică este vorba.
De 1 Decembrie o fabrică celebră de haine din România își închide porțile
Timp de 51 de ani în Caracal, locuitorii de aici munceau într-o fabrică celebră de haine din România, iar pe vremea de tristă amintire multe din produsele de aici plecau spre export. Fabrica, cunoscută sub numele de ”Romanița”, își începea activitatea în ianuarie 1972, iar până în 1990, la marea privatizare, era deja un brand cunoscut.
Află despre: Se vinde încă o fabrică din România! Aflată în faliment, proprietarii au redus prețul
Până în 2008, când a început declinul, la Romanița SA au lucrat peste 1.500 de angajați, femei, iar pe liniile de producție se făceau peste 4 milioane de piese de îmbrăcăminte pe an. Astăzi, în cadrul fabricii mai erau doar 250 de angajate, care vor rămâne șomere, după închiderea fabricii.
Fabrica producea articole pentru H&M, C&A şi Zara
După 1990, devenea societate pe acțiuni, iar importante brand-uri, precum Primark, H&M, C&A şi Zara, își făceau aici liniile de îmbrăcăminte. Conform unor informații, Romanița SA producea doar pentru un singur brand, peste 20 de milioane de articole, majoritatea fiind exportate către magazinele din SUA sau Marea Britanie.
”Succesul ”ROMANIȚEI” rezultă direct din devotamentul și entuziasmul echipei cu care lucrăm, compania noastră fiind în permanență la dispoziția clienților săi.
Astfel, principiul nostru obiectiv este ca toți partenerii noștri să câștige alături de noi. Tindem spre perfecțiune și credem în viitorul „Romaniței”, declara ing. Iuliana Dinoiu, directorul fabricii, conform gazetaoltului.
Tehnologiile de fabricație, din cele mai performante
Din punct de vedere tehnologic, fabrica de Caracal, cea mai mare și mai performantă din județul Olt, dispunea de linii de producție moderne, performante, ceea ce a dus la o capacitate mare de producție și onorarea contractelor la timp, mai spune directorul fabricii.
Vezi și: Fabrica din România, veche de 100 de ani, a fost vândută cu aproape 2 milioane de euro
Dar, deși Iuliana Dinoiu declara că ”…suntem printre puținele societăți comerciale de profil din România care a rezistat și nu și-a închis porțile”, din păcate s-a ajuns la momentul punerii lacătului pe porțile fabricii, iar aceeași Iuliana Dinoiu explică pentru publicația citată care au fost motivele acestei decizii:
”Problemele au devenit grave pentru noi, de câțiva ani, din mai multe cauze: pătrunderea pe piață europeană și românească a produselor de confecții din China și Turcia, la niște prețuri foarte mici. De asemenea, în România au crescut foarte mult cheltuielile materiale, deenergie electrică și gaze, cu salarizarea.
Mulți dintre beneficiarii noștri tradiționali pentru care lucram, din această cauză, s-au orientat către alte destinații, în special Asia, unde forța de muncă este ieftină, cheltuielile de producție mai mici, față de România. Este foarte greu să mai facem față acestei situații și patronatul a dispus să luăm măsuri speciale de redresare și reorganizare.
Începând cu data de 1.12.2023, fabrica oprește producția, cei mai mulți dintre salariați vor intra în somaj, conform prevederilor legale, rămânând în jur de 25 de persoane care să asigure condițțile necesare de conservare a clădirilor, spațiilor interioare și de pază, protecție. Noi facem eforturi pentru găsirea unor soluții, de reprofilarea producției, cu dorința de a repune unitatea în funcțiune.”
Vezi și: Fabrica care a făcut istorie în România se închide. Un brand uriaș dispare după 57 de ani
Din păcate, în loc să sărbătorească, cei 250 de români, angajați ai fabricii, vor fi nevoiți să-și caute alte locuri de muncă, sau să intre în șomaj.