O badantă româncă din Italia a ajuns de la îngrijit bătrâni la turismul de lux din Austria: “Am găsit jobul ideal”
O româncă a avut parte de o evoluție surprinzătoare, la care nu s-ar fi gândit niciodată. La început a lucrat în agricultură, după care a fost badantă în Italia, dar a ajuns să facă furori în turismul de lux din Austria. Cum a reușit să facă acest salt și cu ce se ocupă în prezent.
Românca ce a renunțat la fericire pentru bani
De-a lungul aproape de două decenii, Claudia Bișog a petrecut mai mult timp departe de casă decât în preajma celor dragi, în România. A ales să stea departe de familie, printre străini, pentru a-și asigura un trai mai bun.
A muncit în țară la un magazin, dar acest job nu o ajuta să acopere toate cheltuielile. Aceasta era perioada în care multe românce se sacrificau pentru a-și susține familiile, mai ales după ce bărbații rămâneau fără locuri de muncă din cauza închiderii fabricilor și minelor.
Claudia Bișog recunoaște că efortul a fost imens și acum își dă seama de prețul plătit. A petrecut momente importante, chiar critice, departe de cei dragi. Dacă ar putea da timpul înapoi, nu ar mai face acest pas pe care l-a considerat mereu o greșeală, dar care avea să îi schimbe viața.
„Dacă aș putea să întorc timpul înapoi, cu siguranță nu aș mai face asta”, spune ea acum. „Nici nu încurajez pe nimeni să-și părăsească familia. Nu este corect ca unul dintre parteneri să se sacrifice și să plece în lumea largă în căutarea unor bani care să asigure un trai mai bun. Singurătatea, tristețea, lipsa de lângă copiii care își doresc prezența mamei sau a tatălui sunt greutăți ce apasă greu pe suflet și-l ucid încet”, mărturisește Claudia.
Cu toate că poate părea fragilă, ascunde de fapt o forță fizică remarcabilă. Această forță a fost întotdeauna atuul său, care a ajutat-o să-și atingă scopurile. A muncit în câmp, a acceptat cele mai grele sarcini când nimeni nu îi dădea șanse, și a demonstrat că face orice pentru binele familiei sale.
„Primul meu loc de muncă în străinătate a fost în anul 2006 la castraveți, în Germania, unde a fost foarte, foarte greu! Condițiile de muncă erau cumplite. Am lucrat la 40 de grade Celsius, în plin câmp, așezată pe burtă pe un dispozitiv al tractorului, dispus sub formă de aripi. Lucram precum sclavii”, își amintește românca.
De la munca de jos, la turismul de lux
După experiența în agricultură, Claudia a intrat într-un domeniu care a avut un impact profund asupra vieții multor familii din România: îngrijirea vârstnicilor la domiciliu. A ales acest drum pentru că ofereau un program de lucru mult mai flexibil, cu perioade care se alternau, petrecând două luni în Italia și una sau două luni în România.
În general, a avut norocul să lucreze pentru familii bune, care au apreciat-o pentru munca ei. A îngrijit atât pentru apropiații fostului premier Berlusconi, cât și pentru familii mai modeste. Timp de unsprezece ani, a fost badantă (îngrijitoare) pentru cei care aveau nevoie de asistență.
Te-ar putea interesa și: Afacerea cu care acești români întorși din străinătate au dat lovitura! Turiștii se “bat” să le vadă satul natal
Pentru Claudia Bișog, totul s-a schimbat acum cinci ani. A primit o propunere de la o cunoștință de a lucra în domeniul îngrijirii la domiciliu, în regim de 24 de ore, în Austria. Între timp, terminase cursul de infirmiere la Deva, chiar dacă inițial avea o specializare în asistență socială. Limba germană a reprezentat o provocare, dar a reușit să treacă peste această barieră destul de ușor.
Totuși, destinul avea să îi pregătească alte drumuri, iar pandemia avea să îi schimbe mediul și locul de muncă. Prin niște coincidențe, a intrat în contact cu partea administrativă a unui hotel – resort de ski, în Alpii tirolezi. Aici i s-a oferit un alt tip de job.
„Să fii cameristă la un hotel de patru stele, în inima munților, aproape de granița cu Elveția, unde vin turiști din toată lumea, nu-i de ici, de acolo. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Obligația mea, alături de echipă, este să asigur curățenia, la standarde ridicate.
Ca în orice hotel, ne ocupăm de igiena din spațiile comune, restaurant și camerele unde sunt cazați turiștii. La fel de importante sunt și zonele de recreere: saună, piscină, cabina cu raze infraroșii, sala de sport, demisolul unde se păstrează skiurile. În plus, simt că mai am un avantaj: sunt o fire foarte sociabilă, intru în contact cu toată lumea și îmi găsesc ușor motiv de dialog cu oricine.”, mărturisește românca plecată peste hotare.