Numire surpriză la Ministerul de Finanțe. Pe cine a ales Florin Cîțu să se ocupe de banii românilor
Klaus Iohannis a făcut mutarea către fostul Ministru al Finanțelor, Florin Cîțu desemnându-l ca premier. Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, la numai câteva minute după anunţul făcut, miercuri seara, la Cotroceni.
Numire surpriză la Ministerul de Finanțe
„Vom depune astăzi în Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare”, a spus Cîţu, precizând că singura modificare în Cabinet este propunerea lui Lucian Heiuş la Ministerul Finanţelor.
Așadar, singurele mutări în guvernul condus de noul premier desemnat sunt la Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, față de estimarea anunțată de noi, aseară, într-un material amplu pe marginea acestui subiect. Astfel structura noului guvern liberal, sub șefia lui Florin Cîțu este următoarea:
-
- Florin Cîţu – Prim-ministru
- Raluca Turcan – Viceprim-ministru
- Florin Roman, propunere – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației
- Marcel Vela – Ministru de Interne
- Lucian Heiuş, propunere – Ministru de Finanţe
- Bogdan Aurescu – Ministru de Externe
- Nicolae Ciucă – Ministrul Apărării
- Cătălin Predoiu – Ministrul Justiţiei
- Violeta Alexandru – Ministrul Muncii
- Victor Costache – Ministrul Sănătăţii
- Monica Anisie – Ministerul Educaţiei
- Marcel Boloş – Ministrul Fondurilor Europene
- Virgil Popescu – Ministrul Economiei
- Lucian Bode – Ministrul Transporturilor
- Bogdan Gheorghiu – Ministrul Culturii
- Ionuţ Stroe – Ministerul Tineretului şi Sportului.
După cum se vede în lista de mai sus, ținând cont de cele 2 modificări, membrii sunt aceeași ca și în vechiul Guvern. Acum rămâne de văzut dacă se va modifica structura noului guvern, având în vedere că, atât UDMR, PMP, cât și USR sunt interesați să intre la gurvernare, cu amendamentul că cei din urmă, USR vor să negocieze de pe poziție politică avansată.
Președintele PMP, Eugen Tomac, a spus, miercuri seara, că o decizie privind votarea guvernului Cîțu va fi luată în urma unor discuții în partid, dar că regretă că președintele nu l-a desemnat premier pe Cristian Diaconescu. Potrivit președintelui PMP, o decizie privind susținerea Guvernului condus de Florin Cîțu va fi luată în urma unor discuții în partid. El a precizat că propunerea partidului pe care îl conduce la funcția de premier, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, îndeplinea toate condiţiile pentru a întruni o majoritate parlamentară.
”Mi-aş dori să aibă capacitatea de a întruni o majoritate pentru a primi un vot de învestire. Vor exista discuţii. Vom vedea dacă votăm. Cred că propunerea pe care am făcut-o noi întrunea toate datele pentru a crea o majoritate care să voteze un guvern. Domnul ministru Diaconescu cred că era o soluţie care întrunea toate datele. Cred că în momentul de faţă adâncirea crizei poate reprezenta un risc foarte mare pentru ţară. Regretăm că preşedintele nu l-a desemnat pe Cristian Diaconescu”, a spus Tomac.
Senatorul PSD Lucian Romașcanu a spus, joi, că social democrații sunt deschiși oricărei soluții care poate pune capăt crizei politice și că este posibil ca premierul desemnat Florin Cîțu să coalizeze o majoritate în Parlament, așa încât guvernul pe care îl formează să fie învestit. El a mai declarat că prioritatea PSD este un guvern stabil, care să poată lupta cu situația de criză din România și potrivit domniei sale, participarea PSD la votul de învestitură al guvernului Cîțu depinde de lista de miniștri și programul de guvernare pe care îl va prezenta acesta. El a mai declarat că, deocamdată, PSD nu are motive pentru a contesta la Curtea Constituțională desemnarea ca premier a lui Florin Cîțu.
„PSD va fi deschis oricărei soluții care pune capăt crizei pornite de PNL, în contextul în care avem și această criză sanitară. Nu înseamnă că luăm în calcul votatea unui guvern propus de Florin Cîțu dar, așa cum au făcut în noiembrie, mă gândesc că (liberalii n.r.) pot să coalizeze o majoritate în Parlament, în proporție de 100% fără PSD. Luptele politice nu își au rostul.
Toată lumea, inclusiv președintele Iohannis trebuie să înțeleagă asta. Pentru binele românilor, sper că propunerea făcută de președinte este una care să fie acceptată de CCR în vederea constituirii unei majorități. Vom depune toate diligențele pentru a avea un guvern stabil. Dacă Florin Cîțu vine cu o listă rezonabilă de miniștri și cu un program care să poată pune România pe linie după un moment de criză, nu văd un motiv pentru care să contestăm la CCR”, a spus Romașcanu.
Pe cine a ales Florin Cîțu să se ocupe de banii românilor
Propunerea pentru Ministerul de Finanțe, în noul guvern, este Lucian Heiuş, deputat din partea PNL din județul Hunedoara și membru în Comisia de Buget-Finanțe și vicelider al grupului liberalilor din Camera Deputaților.
„Am lucrat împreună până acum la mai multe amendamente, proiecte de legi. Este un om care știe foarte bine ce înseamnă Finanțele și în care am încredere că va duce mai departe ceea ce am început la Ministerul Finanțelor Publice”, este prezentarea pe care i-a făcut-o lui Lucian Heius, vineri dimineață, premierul desemnat Florin Cîțu.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că prezentarea listei noilor miniștri de către premierul desemnat Florin Cîțu arată intenția PNL, și anume guvernul să fie respins și să aibă loc alegeri anticipate. Acesta a mai declarat, vineri, conform Mediafax, că Florin Cîțu nu a făcut nici cea mai mică încercare de a căuta o susținere și o majoritate pentru guvernul său, avertizând că s-ar putea ca socoteala de acasă a PNL să nu se potrivească cu cea din târg, la votul de învestitură.
„Nu vreau să calific în vreun fel, să spun că e sau nu o aroganță, o astfel de abordare a premierului desemnat, dar nu a făcut nici cea mai mică încercare de a căuta o susținere, o coaliție, o majoritate. Pur și simplu au schimbat ministrul de Finanțe și au venit cu lista de miniștri și cu programul de guvernare pentru un guvern minoritar, monocolor PNL. Acest lucru înseamnă că intenția lor logică este ca acest guvern să fie respins și să mergem spre alegeri anticipate, altă concluzie nu există.
Nu doresc coaliție, nici majoritate, nici învestirea guvernului. Vom vedea poziția celorlalte partide din Parlament când vom ajunge la vot peste 15 zile, după audieri. Nu mi s-a părut că cei de la PNL au făcut vreun mic efort să caute o majoritate, nu au existat discuții. Nu este obligatoriu, dar dacă vrei majoritate, când nu ai majoritate în Parlament și ai nevoie de voturile celorlalte grupuri parlamentare, atunci poți face un gest, să ai o discuție. Când nici nu încerci măcar, înseamnă că nu dorești să ai un guvern”, a spus Kelemen.