Cele mai bizare numere de înmatriculare: unde o să poți pune emoji pe plăcuțe

de: Diana Radu
23 02. 2019

Fiecare dintre noi folosește zilnic, emoticoanele în conversațiile pe care le are. Le utilizăm pentru a înlocui cuvinte și gesturi sau pentru a accentua sau a înlocui emoțiile. Însă, de acum șoferii din Australia le vor folosi pentru a-și exprima personalitatea atunci când sunt la volan.

Din luna martie, pe străzile din Queensland, Australia vor circula mașini cu plăcuțe vesele. În plus șoferii îți vor putea alege dintr-o gamă largă de emoticonuri, cu condiția ca acestea să facă parte din categoria emoticoanelor pozitive, cum ar fi cele zâmbitoare, cu ochelari LOL, cu inimioare, etc.

Autoritățile din Australia au venit cu acestă idee colorată cu scopul de a strânge mai mulți bani la buget. Deoarece, șoferii care doresc un număr de înmatriculare cu emoticon, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Bineînles, că această idee a fost criticată și apreciată în aceași măsură de către australieni.

Noile numere de înmatriculare cu emoticonuri sunt destinate  șoferilor care vor să-și pună amprenta pe plăcuțele de înmatriculare. Însă, acestea nu vor fi luate în calcul la numărul oficial de înregistrare al mașinii, ci vor fi permise doar ca decorațiuni. În continuare mașina se va înregistra doar cu numerele și literele.

„De ceva timp am văzut că oamenii folosesc logoul echipei preferate pe numărul de înmatriculare, așa că un emoji nu este cu nimic diferit”, au declarat autoritățile din Australia.

„Emoticonul“ este perceput de creier ca o faţă umană reală

Emoticonul sau „faţă zâmbitoare“, este o reprezentare grafică a unei feţe umane. Creierul este foarte bun în recunoaşterea feţelor. Astfel, cu ajutorul anumitor zone din cortexul occipitotemporal putem recunoaște o persoană, atunci când o vedem. Pornind de la această premisă, Churches, un cercetător australian a descoperit că aceleaşi zone din creier care se activează în cazul feţelor umane se activează şi în cazul „emoticoanelor”.

Aşadar, Churches şi-a pus întrebarea dacă aceste „emoticoane“ chiar au un efect asupra oamenilor. A măsurat activitatea electrică a creierului a 20 de studenţi în timp ce le prezenta feţe umane, emoticoane şi semne de punctuaţie întâmplătoare.

Astfel, a descoperit că atunci când „feţele zâmbitoare“ erau reprezentate în ordinea corectă, adică atunci când semnele de punctuaţie din care erau formate erau puse în ordinea acceptată, cu cele două puncte la stânga „:-)“ – acestea activau în creier aceleaşi zone responsabile cu recunoaşterea feţelor.

Totuşi, atunci când feţele zâmbitoare erau prezentate invers, adică cele două puncte erau la dreapta „(-:“ – în creier nu avea loc aceeaşi reacţie și erau înţelese ca nişte simple semne de punctuaţie. În acelaşi timp, feţele umane erau recunoscute în creier chiar dacă erau prezentate cu susul în jos.