05 apr. 2023 | 12:40

Numele de fată cel mai folosit în România. Părinţii iubesc acest prenume

Știri generale
Numele de fată cel mai folosit în România. Părinţii iubesc acest prenume
Iată care este numele de fată cel mai folosit în România. Părinții au aceleași preferințe precum acum două decenii.

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a întocmit un top al prenumelor cel mai des oferite copiilor la naștere. Află în rândurile de mai jos care este numele de fată cel mai folosit în România. În urmă cu două decenii, preferințele erau aceleași.

Cel mai comun nume de fată din Europa

Alegerea numelui potrivit este una dintre primele decizii pe care le iau părinții după venirea pe lume a copilului. De-a lungul timpului, opțiunile s-au diversificat, acum adulții inspirându-se din cărți sau site-uri speciale. O analiză realizată de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor arată, totuși, că, în cazul românilor, preferințele nu s-au schimbat foarte mult.

Înainte de a vorbi despre cele mai comune nume din România, să analizăm situația din străinătate. Datele statistice publicate de fiecare stat membru al Uniunii Europene arată că cel mai popular nume de băiat, din blocul comunitar, este Noah. Este în topul preferințelor în Belgia, Olanda, Suedia și alte țări.

Al doilea cel mai întâlnit nume de băiat, în statele membre ale Uniunii Europene, este Jakub. Lista este continuată cu George, un nume foarte popular în Grecia și Bulgaria, unde mai poate fi întâlnit și sub forma Georgi sau Georgios.

În ceea ce privește fetițele, prima alegere a părinților din comunitatea europeană este Maria. Acest nume este des întâlnit și în țara noastră, regăsindu-se și în forma compusă Ana-Maria. Află în rândurile de mai jos ce informații a furnizat Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor în acest sens.

Numele de fată cel mai folosit în România

Potrivit reprezentanților de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, tot Maria este cel mai comun nume de fată ales de părinți la momentul nașterii. După acesta, urmează Elena, Ioana, Sofia, Ștefania, Anastasia și Andreea. Preferințele românilor nu s-au schimbat foarte mult, în ultimele două decenii, cu aproximație.

Statistica înregistrată în urmă cu 21 de ani arată că cele mai multe fetițe au primit în certificatele de naștere prenumele următoare: Maria, Andreea, Alexandra, Elena, Ioana, Ana. În cazul băieților, în schimb, altele sunt opțiunile.

Cele mai populare nume alese pentru băieți, în ultimii ani de zile, sunt Ionuț, David, Ștefan, Gabriel și Matei, arată topul întocmit de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor. În urmă cu două decenii, primele pe listă erau: Andrei, Gabriel, Alexandru, Ioan, Mihai și Ionuț.

Trebuie precizat că țara noastră se confruntă cu un dezastru demografic, când vine vorba despre natalitate, potrivit specialiștilor în domeniu. Datele publicate de autorități arată că în România se nasc din ce în ce mai puțini copii. În anul 2022 s-au născut cu aproape 30.000 de copii mai puțini decât în anul precedent.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Rețeta Jasmilei pentru ciocolata Dubai. Care este marele secret
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
Cod Rutier 2024. Închisoare 7 ani. E strict interzis când te oprește Poliția în trafic
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro