Nu mai sta în pat cu pisica sau câinele. Pericolul la care te supui fără să îți dai seama

de: Sabina Anastasia
22 09. 2023

Dacă și tu ai un animal de companie acasă, ai ajuns la locul potrivit. Probabil obișnuiești să dormi cu pisica sau cu câinele în pat, datorită conexiunii emoționale de care vă bucurați. Cu toate acestea, specialiștii susțin că ar trebui să renunți la acest obicei, mai ales în sezonul de toamnă.

Nu dormi toamna cu animalul de companie

Mulți români au animale de companie, acestea fiind, de cele mai multe ori, pisici sau câini. Potrivit unui studiu realizat de National Library of Medicine, jumătate dintre animalele de companie dorm cu stăpânii lor în pat. Din această jumătate, 30 de procente dorm sub plapuma cu care se învelesc și oamenii.

Majoritatea proprietarilor ai animalelor de companie sunt atenți ca acestea să nu aibă purici, astfel încât nu aceasta este problema majoră. Există un alt risc major la care te expui, de cele mai multe ori fără să îți dai seama, din cauza bacteriilor și a firelor de păr ale pisicii sau ale câinelui care doarme în pat.

Specialiștii recomandă tuturor stăpânilor animalelor de companie să renunțe la obiceiul de a dormi cu ele în pat. Dacă totuși insiști să o faci, ar fi bine să iei o pauză de la acest lucru măcar pe perioada de toamnă, din cauza pericolelor la care te expui și care au consecințe serioase.

Știai că și câinii și pisicile au mătreață? Aceasta se prezintă sub forma unor fulgi mici de piele, care cad de pe animalele de companie, sau sub forma penelor. În sezonul de toamnă, animalele de companie obișnuiesc să elimine mai mult păr decât de obicei, motiv pentru care nu ar trebui să dormi cu ele în pat.

Pericolele la care te expui din cauza părului

„Părul de la animalele de companie este o cauză frecventă de alergie la copii și adulți și poate provoca rinită alergică, dermatită, urticarie și simptome de astm.

Când inhalați particulele în plămâni, celulele imune ale corpului recunosc antigenul de câine sau pisică ca o substanță străină care reprezintă o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră”, a explicat Deborah Lee, expertă de la Dr Fox Online Pharmacy.

Ca urmare a inhalării părului de pisică sau de câine, în organismul uman se produce o reacție inflamatorie, în urma căreia este eliberat un anticorp numit Ig E. Mastocitele eliberează histamina, care provoacă contracția mușchilor netezi și, în cele din urmă, îngustarea căilor respiratorii.

Citește și: Pisica doarme la capul tău? Motivul e surprinzător și e mai profund decât credeai

Persoanele care ajung să dezvolte astm din cauza animalelor de companie nu se confruntă doar cu această afecțiune, din păcate. Boala vine la pachet cu simptome precum: tuse, respirație șuierătoare, senzație de apăsare în piept.