Nu mai pune ulei în cozonac, îl întăreşte! Ingredientul care îl face pufos ca un nor, nu este vorba despre unt
Deși această practică este larg răspândită în rândul gospodinelor, cofetarii nu o recomandă. Nu adăuga ulei de floarea-soarelui în aluatul pentru cozonac, fiindcă nu face altceva decât să îl întărească. Pentru ca preparatul să iasă pufos, este bine să adaugi alt produs.
În loc de uleiul de floarea-soarelui, pune în compoziția pentru aluat două linguri de smântână acră, de grăsime 35%. Dacă nu ai smântână la îndemână, poți opta pentru untură de porc. Ingredientul va schimba și gustul desertului, făcându-l mai savuros, ca pe vremea bunicilor.
Rețetă de cozonac. Listă ingrediente
- 1 kg faină
- 500 ml lapte
- 50 gr unt
- coaja de lămâie
- 4 ouă + 4 albușuri
- un praf de sare
- 100 g stafide
- 3 linguri de cacao
- 250 gr zahăr + 150 gr zahăr
- 50 gr de drojdie proaspătă
- 1 fiolă cu esență de rom
- 250 gr de nucă măcinată
- 250 de gr de rahat tăiat cubulețe
- 2 linguri de smântână acră (35% grăsime) sau untură de porc
Citește și: Cum faci cei mai pufoși mucenici moldovenești. Secretul ca să se păstreze proaspeți
Rețetă de cozonac. Mod de preparare
- Se face maia din: drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț.
- Se lasă maiaua la crescut într-un loc cald, până își dublează volumul.
- Se separă albușurile de gălbenușuri.
- Se freacă gălbenușurile cu zahăr și praf de sare până se albesc.
- Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri.
- Se amestecă bine compoziția până se topește zahărul.
- Se adaugă: esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
- Se cerne făina de 3 ori, apoi se adaugă într-un vas și se face gropiță la mijloc.
- Se adaugă în gropiță laptele și maiaua și se frământă compoziția.
- Se încălzește untul și smântâna sau untura și se adaugă, treptat, în compoziție.
- Se frământă aluatul până când toate ingredientele sunt omogenizate și se lasă la crescut.
- Se bat spumă albușurile cu zahărul (a doua porție din lista ingredientelor).
- Se adaugă în spumă cacao și nucă și se amestecă aluatul.
- Se împarte aluatul în două părți egale, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți.
- Se pune din amestecul de cacao și nucă în fiecare parte și se adaugă deasupra rahat.
- Se rulează și se împletesc rulourile, la fel procedându-se și cu aluatul rămas.
- Se tapetează tava de cozonac cu hârtie de copt, se pune cozonacul împletit și se lasă la crescut.
- Se unge aluatul de cozonac cu ou și se presară zahăr deasupra.
- Se pune cozonacul la cuptor pentru circa 45 de minute.
În prima jumătate de oră cât cozonacul este la cuptor, nu se deschide ușa acestuia. Apoi, se poate verifica starea compoziției desertului. După ce s-a copt, cozonacul se lasă la răcit. Nu se taie imediat, mai ales cât este fierbinte, fiindcă își va deteriora forma. Poftă bună!