Nu mai pune ulei în clătitele de post! Ingredientul care le face pufoase, nici nu zici că nu au lapte şi ouă

de: Sabina Anastasia
18 03. 2024

Vrei să prepari clătite ușoare și pufoase fără a folosi ingrediente de origine animală? Playtech Știri îți explică cum poți să dai desertului aromă clasică de unt, dar cu textură ușoară, în așa fel încât să respecți și restricțiile impuse în perioada de post. Ce produs să pui în compoziția de aluat.

Clătite de post. Secretul desertului pufos

Clătite maro aurii, crocante pe margini și pufoase la interior lasă gura apă oricui! Adevărul este că, în general, acest desert preparat după rețeta clasică nu este foarte diferit de pâinea dospită. În afară de amidonul pe care-l prezintă, acest din urmă preparat este doar o minge de proteine umplută cu gaz.

În pâinea dospită, în matricea proteinelor se formează bule de aer și se extind, creând structura interiorului unui blat de pizza pufos. Poți obține același rezultat și în cazul clătitelor de post. Trebuie să știi doar ce ingredient să folosești pentru a oferi textura potrivită, dar și savoare desertului.

Apa minerală este ingredientul pe care îți recomandăm să îl adaugi în compoziția de aluat. Bulele de la apă vor face clătitele să iasă pufoase. Nici nu vei simți că nu ai folosit lapte și/sau ouă.

Citește și: Ce trebuie să mâncăm în Post. Medicul Tudor Ciuhodaru dă sfaturi vitale ‘pentru a nu ajunge la urgențe’

Clătite de post. Lista ingredientelor necesare

  • 2 pahare făină
  • 1 pahar apă minerală
  • 1 linguriță esență rom
  • dulceață/gem pentru umplut
  • praf de sare
  • zahăr după gust
  • 1 măr ras de coajă
  • ulei de floarea-soarelui

Important! Se folosește un pahar de aceeași dimensiune pentru toate ingredientele. Al nostru a avut 300 de mililitri.

Clătite de post. Prepararea clătitelor de post

  1. Se pune făină într-un vas de bucătărie încăpător.
  2. Se adaugă apa minerală peste făină.
  3. Se amestecă ingredientele până obținem o compoziție de consistență medie.
  4. Se adaugă, apoi, pe rând: esența de rom, praful de sare, zahărul, mărul ras.
  5. Se amestecă compoziția cu ajutorul unui tel sau cu mixerul de mână.
  6. Se încinge o tigaie de mărime potrivită, în care se pune puțin ulei.
  7. Se întinde uleiul prin mișcări rotative ale tigăii încinse.
  8. Se pune compoziție din aluatul preparat și se întinde până ia forma tigăii.
  9. Se unge marginea tigăii, partea interioară, cu foarte puțin ulei.
  10. Se întoarce clătita pe partea opusă, după ce s-a copt pe jumătate.
  11. Se scoate clătita pe o farfurie, se lasă la răcit.

Citește și: Rețeta perfectă pentru postul Paștelui: sufleu de conopidă. Ingredientul secret

Prima clătită este gata. Se repetă pașii mai sus prezentați până se termină toată compoziția de aluat. Fiecare clătită se unge cu dulceața sau gemul preferat. Desertul va mulțumi pe toată lumea. Nici nu vei simți că ai pregătit clătite de post. Aroma lor va fi savuroasă. Poftă bună!