Nu mai pune sub nicio formă acest ingredient în cozonac. De asta iese tare Multe gospodine greşesc

de: Bișinicu Andreea
09 04. 2023

De Florii și de Paște, gospodinele din România pregătesc cele mai tari rețete pentru a celebra Învierea Domnului. Pe lângă sarmale, pască, friptură de miel și drob, cozonacul este vedeta nelipsită de pe masa festivă. Ce ingredient trebuie să eviți să pui în aluat.

Ce se întâmplă dacă pui prea mult unt în aluatul pentru cozonac

Cozonacul este unul dintre deserturile favorite ale românilor, fără îndoială, fiind vedeta meselor de Paște și Crăciun.

Simplu, cu stafide, rahat turcesc, cacao sau nucă, cozonacul este extrem de gustos, iar gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai migăloase, pentru a-l transforma într-un adevărat deliciu culinar.

Desigur, nu multe sunt cele care au curajul de a se înhăma la o asemenea sarcină, însă cozonacul preparat în casă este cel mai lăudat de către pofticioși.

Una dintre regulile nescrise esențiale ale gastronomiei este să respecți rețeta. În cazul în care depășești cantitățile ingredientelor recomandate în rețetă, preparatul tău culinar are mari șanse de a se altera.

Unul dintre trucurile pe care marii chefi bucătari le folosesc este să aibă grijă să nu utilizeze prea mult ulei sau unt în aluatul pentru cozonac, deoarece, în caz contrar, desertul va ieși mult mai tare, în loc să fie pufos și aerat.

Citește și Ingredientul secret pentru cel mai pufos cozonac. Reţeta Mirelei Vaida, ştiută de la gospodinele din Moldova

Cum se frământă corect coca

Pentru a obține un cozonac pufos, care se desface în fâșii, trebuie să frămânți coca de trei ori cu pauze de 30 de minute. Prima dată vrei frământa aluatul circa 40-50 de minute, iar următoarele două aproximativ 5-10 minute.

Drojdia se va reactiva, iar aluatul tău se va desprinde de mână, va rămâne cald și va crește frumos, în momentul în care îl vei lăsa la dospit pentru o oră, o oră și jumătate.

Dacă vrei ca aluatul de cozonac să fie elastic, după fiecare frământare vei trânti ușor coca în vas sau pe masă de aproximativ 20 de ori.

După ce ai finalizat procesul de frământare, cozonacul se lasă la dospit, să crească. E important să pui aluatul într-un valing de mari dimensiuni, pe care să-l acoperi cu prosoape sau pături, să-i țină cald.

De asemenea, cozonacul se lasă în bucătărie, cu cuptorul pornit, adică în încăperea cea mai călduroasă din locuință.

Citește și Ce gătesc catolicii de Paște. Preparatele care nu lipsesc de pe masă