Nu mai pune smântână în ciorbă. Ingredientul care o face mai uşoară şi mai răcoroasă

de: Amyra Garey
23 08. 2023

Ciorba este un preparat nelipsit de pe mesele românilor, în orice perioadă a anului. Bucătăresele obișnuiesc să pună smântână în compoziție, pentru a da un gust mai savuros. Totuși, există un alt ingredient care îi dă ciorbei un gust deosebit despre care sigur nu știai!

Iaurtul, ingredientul secret al gospodinelor

Ciorba este un preparat iubit de români, fie că este consumată pe timpul verii sau chiar iarna. Fierbinte și foarte hrănitoare, gospodinele obișnuiesc să gătească ciorba ca fel principal, fiind mai ușoară și mai răcoritoare.

Chiar dacă nu conține carne, ciorba are foarte multe legume și asta o face să fie foarte sățioasă. Mazărea verde conține multe vitamine în fibre și proteine, cartofii albi și roșii sunt bogați în proteine, dar și în fibre dietetice și vitamine.

Chiar dacă te-ai obișnuit să pui smântână în ciorbă, ei bine, secretul unui gust și mai bun este iaurtul!

Ingredientele necesare

Ai nevoie de următoarele ingrediente.

  • 2 cepe
  • un morcov
  • un ardei gras, roșu
  • un dovlecel
  • 350 g păstăi de fasole galbenă
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • o rădăcină de păstârnac
  • trei roșii de grădină
  • 100 grame de mazăre
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • 3,5 l apă
  • sare și piper
  • 200 g iaurt

Pentru început, curăță toate legumele, apoi clătește-le în apă rece și toacă-le cuburi. Le poți da și pe rozătoarea mare, dacă le dorești mărunte și uniforme.

Toacă dovlecelul în cuburi, la fel trebuie să procedezi cu ardeii și cartofii, apoi clătește-le bine.

Opărește roșiile în apă clocotită cu puțină sare, decojește-le, apoi toacă-le în cuburi.

Verdeața o clătești la fel de bine și o lași să se scurgă până când ciorba e aproape gata.

Apoi, ia o oală și pune apă la fiert, oala trebuie să fie încăpătoare. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă o linguriță de sare și amestecă până când aceasta se dizolvă.

Vezi și: Nu mai pune leuştean în ciorbă. Aşa strici preparatul chiar la final! Cu ce să îl înlocuieşti

Primele legume pe care le adaugi la fiert sunt păstăile de fasole, trebuie să le fierbi timp de 10 minute sau până când se pătrund, dar fără să pui capac peste oală.

În același timp, pune o tigaie la foc mic și ulei, adaugă ceapa și las-o până devine sticloase. La fel trebuie să faci cu morcovii, păstârnacul și țelina. Adaugă apoi puțină supă din oală pentru ca legumele să nu se prăjească.

Când legumele s-au călit, le adaugi peste păstăile de fasole, apoi adaugi și cartoful, dovlecelul, mazărea și ardeiul.

După acest proces, mai fierbe ciorba timp de 10-15 minute, la foc mic spre mediu.

Adaugă roșii și frunzele de țelină tocate mai mărunt. Pentru a drege ciorba, amestecă gălbenușurile cu iaurtul și oțetul într-un castron.

Amestecul îl diluezi cu puțină supă fierbinte, după care, toarnă-l în ciorbă.

După ce o lași să stea puțin la fiert cu iaurtul pe care l-ai pus înăuntru, pune-i sare și piper după gust.

Asta este tot pentru cea mai delicioasă ciorbă!

Te-ar putea interesa și: Ciorba românească de care toată lumea vorbește. A devenit marcă înregistrată internaţional. Ai mâncat până acum?