Nu mai pune margarină în compoziția de tuberculi fierți! Poți apela la ingredientul pe care îl foloseau gospodinele din România pe vremea lui Nicolae Ceaușescu pentru a oferi aromă preparatului. Cum trebuie să procedezi ca să pregătești piure de post ca în comunism.
Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, rar găseai în magazine alimentele după care tânjeai. Dacă se mâncau fructe, era vorba doar de merele cultivate la țară. Banane? Doar una, două într-un sezon de iarnă. La fel și în cazul portocalelor. Fructele exotice la scara la care se comercializează astăzi erau un vis.
Cât despre produsele lactate, nimeni nu le consuma din belșug. Nici pâine, pentru care se stătea la rând încă de la orele nopții. Multe alimente erau date pe sub mână și asta doar dacă aveai norocul să cunoști pe cineva. În aceste circumstanțe, mâncărurile pe bază de cartofi, cum ar fi piureul, erau la regula zilei.
Pe vremea comunismului, gospodinele nu foloseau lapte, smântână, unt sau margarină pentru a oferi textură sau aromă piureului de cartofi. Româncele apelau la un alt ingredient care să schimbe gustul preparatului, potrivit și pentru perioadele de post: ceapa.
După ce fierbeau și zdrobeau cartofii fierți, gospodinele tocau ceapă și o puneau în puțin ulei de floarea-soarelui la călit, cât să se înmoaie. Ulterior, transferau ceapa înmuiată în cartofi. Amestecau bine compoziția, astfel încât toate ingredientele să fie omogenizate și să capete consistența unei paste.
Poți să oferi aromă piureului și înlocuind ceapa tocată cu căței de usturoi tăiați feliuțe și căliți. Ierburile aromatice presărate deasupra acestui fel de mâncare pot să îi schimbe, de asemenea, gustul.
Pe vremea comunismului, gospodinele nu foloseau mixer sau alte instrumente de bucătărie sofisticate pentru a zdrobi cartofii fierți. Româncele se rezumau la a pisa bucățile de tuberculi cu ajutorul unei furculițe sau a unui zdrobitor de cartofi – și bine făceau!
Important! Nu recomandăm folosirea robotului de bucătărie sau a blenderului pentru a prepara piure de cartofi. Amestecul devine lipicios în acest caz, mai degrabă decât pufos.
În altă ordine de idei, ca să eviți risipa alimentară – mai ales în post -, îți recomandăm să ai grijă și la cantitatea de cartofi pe care o folosești pentru a prepara piure. În general, pentru o familie de două persoane se folosește jumătate de kilogram de tuberculi (dimensiune medie), adică 500 de grame.
Pentru a găti piure pentru o persoană, este nevoie de 2,5 cartofi de dimensiune medie, deci 5 cartofi pentru o familie compusă din doi membri.