Nu mai pune maioneză în salata de vinete. Ingredientul care o face la fel de cremoasă, dar și sănătoasă

de: Manolică Anca
24 08. 2023

Iubești și tu salata de vinete dar în combinație cu maioneza ți se pare puțin prea grea? Ei bine, maeștrii bucătari vin cu o soluție mai sănătoasă pentru tine. Iată cu ce să înlocuiești sosul pentru a o face la fel de cremoasă. O vei putea consuma și în zilele în care ții post.

Cu ce să înlocuiești maioneza din salata de vinete

Salata de vinete este un preparat nelipsit din bucătăria românească. Această salată gustoasă este făcută din vinete coapte amestecate cu diverse ingrediente, printre care și maioneza, care îi dă o textură mai cremoasă. Cu toate acestea, nu toți iubesc acest sos, care, pe deasupra, are foarte multe calorii și grăsimi.

Din fericire, există alternative mai sănătoase pentru a o înlocui, iar un exemplu în acest sens este pasta de susan (tahini) care se folosește de regulă la hummus. Ingredientul conferă un gust intens și aparte preparatului, o textură cremoasă și un plus de proteine.

Cum se prepară

Rețeta de vinete cu pastă de susan este inspirată din bucătăria turcească, după rețeta originală Baba ganoush. Iată ce ingrediente sunt necesare pentru prepararea ei:

  • 2 vinete mari
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 2-3 linguri de tahini (pastă de susan)
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • sare și piper, după gust
  • ulei de măsline extra-virgin
  • frunze de mărar sau de coriandru pentru ornat
  • ardei iute (opțional)

Mod de preparare

Pentru început, se spală vinetele, după care se înțeapă cu o furculiță în mai multe locuri și se pun la copt, până când interiorul devine moale, numai bun de gătit.

După ce vinetele s-au răcit, se taie pe jumătate, se scoate pulpa cu ajutorul unei linguri și se pune pe un grătar sau într-o sită la scurs pentru a se elimina excesul de lichid.

În continuare, cu ajutorul unui blender sau a unui robot de bucătărie se amestecă până ce vinetele se transformă într-un piure fin pentru care se adaugă tahini, usturoi tocat, suc de lămâie și un strop de ulei de măsline. Se condimentează mai apoi cu sare și piper, după gust, și optional ardei iubite.

Se servește salata de vinete cu lipie sau pâine prăjită și poate fi inclusă în dieta vegetariană, vegană sau în post, deoarece nu conține ingrediente de origine animală.

Citește și: Nu mai pune vinetele la congelator. Aşa rămân albe şi gustoase, rezistă până primăvara