Nu mai pune acest orez în ardeii umpluți. Pontul Ginei Bradea pentru un preparat ca la carte

de: Sabina Anastasia
25 08. 2023

Bucătăreasa Gina Bradea a dezvăluit un pont pentru româncele care vor să gătească ardei umpluți ca în cărțile de bucate. Nu mai folosi orez pentru sarmale în compoziție. Află în rândurile de mai jos ce tip de orez trebuie să fierbi pentru acest fel de mâncare, de fapt.

Ce bob de orez să alegi pentru ardei umpluți

Ardeii umpluți reprezintă un preparat de bază în bucătăria românească, alături de sarmale, tocănițe și diverse ciorbe. De obicei, sunt gătiți cu ardei grași sau gogoșari roșii, umpluți cu carne tocată, orez, ceapă, verdețuri și condimente, în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia.

Pentru ca preparatul să nu iasă gras sau să nu fie greu pentru stomac, în cazul persoanelor care prezintă sensibilități în acest sens, este bine să eviți să folosești carnea de porc. Poți opta, în schimb, pentru carne de vițel și poți adăuga și alte tipuri de carne pentru a oferi savoare mâncării.

Ca toate ingredientele să se împletească armonios, ca la carte, Gina Bradea a explicat și ce fel de orez trebuie să folosești. Sigur ai observat că la magazin sunt expuse mai multe tipuri de orez în funcție de ce vrei să gătești. Alege-l pe cel cu bob rotund, nu pe cel pentru sarmale, așa cum fac multe gospodine.

Ai grijă și la cantitatea de orez cu care umpli ardeii. La șase ardei, folosește maximum 80 de grame de orez. La 12 ardei, folosește maximum 250 de grame de orez. Ai grijă să îl amesteci bine în compoziție, pentru a fierbe în mod uniform.

Rețetă simplă și rapidă de ardei umpluți

Ingrediente:

  • 5-6 bucăți ardei gras;
  • 400 grame carne tocată de vițel;
  • 250 grame bacon tăiat mărunt;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 3 fire ceapă verde;
  • 3 fire usturoi verde;
  • 1/2 ardei capia tăiat mărunt;
  • 1 kilogram roșii decojite;
  • 1 foaie dafin;
  • 1 ou (opțional, se poate și fără);
  • chili;
  • piper;
  • 2 lingurițe boia afumată;
  • 80 grame orez (preferabil înmuiat în apă cel puțin două ore).

Mod de preparare:

  1. Se spală și se pregătesc toate ingredientele.
  2. Se amestecă carnea tocată cu baconul mărunțit, oul (dacă se încorporează), ceapa, usturoiul, verdeața și condimentele (fără sare).
  3. Se umplu ardeii cu amestecul obținut și se așează frumos, în formă circulară, într-un vas fără apă.
  4. Se toacă roșiile, preferabil cu un mixer vertical.
  5. Se pune pasta obținută peste ardei, până la jumătatea lor.
  6. Se adaugă foaia de dafin în vasul de bucătărie cu ardeii umpluți.
  7. Se pune capacul deasupra vasului de bucătărie.
  8. Se dă vasul cu ardei umpluți la fiert, la flacără mare.
  9. Se reglează flacăra la intensitate medie, după ce s-a scurs jumătate din timpul acordat gătitului.
  10. Se mai lasă ardeii la fiert zece minute, după care se oprește focul.

Ardeii umpluți sunt gata. Este bine să fie consumați cât timp sunt calzi, dar nu foarte fierbinți. Se pot servi la masă alături de mămăligă sau alte garnituri, în funcție de gusturi. Poftă bună!