Nu mai mânca niciodată ouăle în prima zi. De ce este o greșeală, de fapt
Aproape toată lumea s-a confruntat cu această enigmă, te-ai dus în frigider după un ou, dar nu-ți amintești de cât timp stă acolo. Aici intervenim noi și îți spunem ”Nu mai mânca niciodată ouăle în prima zi!” Află, citind mai departe, de ce este o greșeală, de fapt.
Când începe calitatea unui ou începe să scadă
În timp, calitatea unui ou începe să scadă pe măsură ce punga de aer din interior se mărește, iar albușul devine mai subțire.
Cu toate acestea, un ou ”se strică” doar atunci când începe să se descompună din cauza bacteriilor sau a mucegaiului.
În caz de îndoială, există mai multe metode pe care le puteți folosi pentru a determina dacă ouăle pot fi consumate în siguranță.
De ce să nu mâncânci niciodată ouăle în prima zi
Unul din lucrurile pe care trebie să le știm, este că oulă sunt bune de consumat într-un termen de cel mult 28 de zile, de la momentul în care au ieșit în incubatoare.
Cât despre faptul că nu este bine să mănânci din prima zi ouăle, mai ales cele de țară, se datorează unor substanțe regăsite în albușul oului proaspăt, și care sunt extrem de geru de digerat de stomacul uman. Așa că, cel mai bun moment este la 2 zile de la apariția lor, sau chiar după 8 zile.
Vezi și: Nu mai ține ouăle pe ușa frigiderului! Greșeala uriașă pe care o fac cei mai mulți români
Dacă vrei sa aflii dacă ouăle tale sunt stricate, una dintre cele mai simple modalități de a afla dacă ouăle sunt încă bune este să verificați data de pe cutie.
Dar dacă aruncați ouăle refrigerate imediat ce apare această dată, ați putea irosi ouă perfect bune.
Iată cele mai importante 3 sfaturi pentru a vă da seama dacă ouăle sunt bune sau rele.
Miroase ouăle și vezi dacă sunt stricate
Testul de mirosire este cea mai veche, cea mai simplă și cea mai fiabilă metodă de a afla dacă un ou s-a stricat.
Dacă constatați că ouăle au depășit termenul de valabilitate sau data de expirare, puteți spune dacă sunt încă bune cu o simplă adulmecare.
Ouăle care s-au stricat vor emana un miros inconfundabil, indiferent dacă sunt crude sau gătite. Dacă nu vă puteți da seama încă de când oul este în coajă, spargeți oul pe o farfurie sau un bol curat și adulmecați-l.
Dacă ceva nu miroase bine, aruncați oul și spălați castronul sau farfuria cu apă caldă cu săpun înainte de a-l folosi din nou.
Dacă lucrurile miros normal, adică nu există niciun miros, acesta este un semn bun că oul poate fi folosit în continuare în siguranță.
Vezi și: Câte zile rezistă ouăle fierte în frigider, de fapt. Detaliul pe care să nu-l ignori după Paște
Fă o inspecție vizuală la ouăle din frigider
În plus față de nas, ochii sunt un instrument valoros pentru a spune dacă un ou este bun sau rău. În timp ce oul este încă în coajă, verificați dacă aceasta nu este crăpată, lipicioasă sau pudrată.
Lipiciul sau crăpăturile pot indica prezența bacteriilor, în timp ce un aspect pulverulent pe coajă poate indica prezența mucegaiului.
Dacă coaja pare uscată și nedeteriorată, spargeți oul într-un castron sau o farfurie curată, albă, înainte de a-l folosi.
Căutați orice decolorare roz sau iridescentă a gălbenușului sau a albușului, deoarece aceasta poate indica dezvoltarea bacteriilor.
Dacă observați semne de decolorare, aruncați oul și spălați castronul cu apă caldă cu săpun înainte de a testa un ou nou.
Puteți verifica, de asemenea, dacă albușul sau gălbenușul de ou este lichid. Acesta este un indiciu că oul este vechi și că calitatea lui a scăzut.
Testul de flotare pentru ouăle potențial stricate
Testul de plutire este una dintre cele mai populare metode de verificare dacă un ou este bun sau rău. Aceasta este, de asemenea, o metodă obișnuită pentru determinarea vârstei unui ou fertilizat care se dezvoltă într-un pui.
Pentru a efectua testul de flotare, așezați ușor ouăle într-un bol sau într-o găleată cu apă. Dacă oul se scufundă, înseamnă că este proaspăt. Dacă se înclină în sus sau chiar plutește, este vechi.
Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce un ou îmbătrânește, mica pungă de aer din interiorul său se mărește pe măsură ce apa este eliberată și înlocuită cu aer.
Vezi și: Cum îți dai seama dacă ouăle au expirat. Detaliul scris pe ambalaj la care nimeni nu se uită atent
Dacă punga de aer devine suficient de mare, oul poate pluti. Deși această metodă vă poate spune dacă un ou este proaspăt sau vechi, nu vă spune dacă este bun sau rău.
Un ou se poate scufunda și totuși să fie rău, în timp ce un ou care plutește poate fi în continuare bun de mâncat.
Concluzia
Lipsa de cunoștințe despre cum să îți dai seama când un ou s-a stricat îi face pe unii oameni să arunce inutil ouă bune. În același timp, faptul că știm când să mâncăm ouăle proaspte, este un plus, mai ales pentru sănătate.