Mulți români știu că anumite alimente care nu sunt gătite corespunzător pot prezenta un risc de intoxicație alimentară, însă ce ne facem cu acele alimente care sunt considerate bune, dar lucrurile stau exact invers. Nu mai mânca aceste alimente. Specialiștii avertizează cât sunt de toxice.
Mulți dintre oameni știu că unele alimente sunt periculoase, însă există o serie de alimente despre care se știe că sunt bune, însă oamenii de știință au demonstrat contrariul.
Care sunt alimentele pe care ar trebui să le ocolești, dacă vrei să te numești că ai o alimentație sănătoasă.
Lumină în acest caz au făcut doi oameni de știință din domeniul siguranței alimentelor și care au vorbit recent la emisiunea Today despre alimentele surprinzător de riscante pe care le evită întotdeauna.
Începând cu ouăle și carnea de vită și până la stridiile crude, există o mulțime de alimente foarte populare care au de fapt un potențial ridicat de a conține bacterii.
Potrivit CDC, unul din șase americani se îmbolnăvește din cauza alimentelor de proastă calitate în fiecare an, dintre care 128.000 trebuie spitalizați și dintre care 3.000 decedează.
În acest context, profesorii de nutriție au prezentat o serie de alimente pe care le consideră prea periculoase pentru a fi consumate.
Potrivit lui Keith Schneider, profesor la departamentul de știință alimentară și nutriție umană de la Universitatea din Florida, consumul de germeni cruzi de lucernă, fasole, linte sau trifoi poate prezenta un risc serios.
Aceștia pot pot conține „agenți patogeni care cauzează boli”. Mugurii necesită „condiții calde și umede pentru a crește în siguranță”, care este același tip de mediu în care se dezvoltă boli precum E. coli sau salmonella.
„Nu consum moluște crude, precum scoici sau stridii, din motive evidente… Sunt foarte riscante”, spune Robert Gravani, profesor la departamentul de științe alimentare de la Universitatea Cornell.
CDC a raportat că consumul de stridii sau scoici crude vă poate expune riscului de a lua o boală numită vibrioză, care provoacă diaree și vărsături. Una din cinci persoane care se infectează cu Vibrio vulnificus mor. Riscul de infectare dispare doar dacă fructele de mare sunt gătite.
De asemenea, ouăle prezintă risc de salmonella, mai ales cele gătite mai puțin, consumate mai crude. Așdar, ouăle trebuie să fie consumate cât mai gătite, bine prăjite sau fierte.
Ca și ouăle, și carnea de vită trebuie consumată după ce a fost gătită la o temperatură de minim 160 de grade Fahrenheit.
Nu în ultimul rând, specialiștii în nutriție avertizează că nu ar trebui să nâncăm niciun aliment care provine dintr-o conservă care pare a fi umflată sau deteriorată, pentru că aceasta poate fi un indiciu că alimentele sunt contaminate.