Nu mai folosi crema de protecție solară de anul trecut, chiar dacă nu a expirat. Ce te avertizează specialiștii

de: Mariana Olteanu
29 06. 2023

Crema de protecție solară este necesară în fiecare anotimp. Însă, foarte mulți o folosesc doar vara. Dacă și tu te numeri printre oamenii care fac acest lucru ar trebui să ții cont la anumite sfaturi venite din partea specialiștilor. Spre exemplu, nu ar trebui să mai folosești SPF-ul rămas de anul trecut. Află la ce riscuri te expui dar și care este motivul pentru care ar trebui să renunți la acest obicei.

De ce nu este bine să folosești crema de protecție solară de anul trecut?

Faptul că structura și mirosul acelei creme au rămas la fel, asta nu înseamnă că o poți folosi din nou. Potrivit specialiștilor este posibil ca protecția UV să nu mai fie activă. Chiar dacă este economic și durabil nu este indicat să o folosești din nou. Însă, există și anumite situații în care poți folosi crema de protecție solară de anul trecut. De exemplu, dacă ai depozitat produsul în condiții ideale îl poți refolosi.

Dacă crema a fost ținută la căldură este foarte posibil să nu o poți refolosi din nou. Un alt lucru de care trebuie să ți cont este și perioada de deschidere. Pe ambalajul produsului vei observa că este trecut numărul de luni în care poate fi folosită crema. În general, SPF-ul poate fi folosit la 12 luni de la deschiderea acestuia.

Totodată, anumite creme de protecție solară pot avea trecută pe ambalaj și data de expirare. Este indicat să ți cont de acea dată și să nu folosești produsul după  ce a expirat, deoarece te poți expune unui risc major.

La ce risc te poți expune dacă folosești SPF expirat?

De asemenea, dacă crema este expirată riști să te expui anumitor boli grave. O parte din SPF-uri conțin UV numit octocrylen, care, în timp, generează benzofenona, care provoacă cancer. Acest ingredient nu este prezent în cremele solare organice minerale. În cazul în care obișnuești să uiți când ai desfăcut acea cremă, poți trece acest lucru pe ambalaj, folosindu-te de un marcăr.

Medicii dermatologi recomandă celor care au vârsta mai mică de 14 ani să folosească o cremă cu factor de protecție 40 sau 50. Adolescenții cu vârsta mai mare de 14 ani ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecție 30. În cazul adulților care au pielea măslinie, este indicată folosirea cremei cu factor de protecție 20. Totodată ar trebui să ți cont și de cantitatea necesară pe care ar trebui să o folosești.

Te-ar putea interesa și: Nu cumpăra cremele de protecţie solară dacă observi acest ingredient pe etichetă. Mulţi români habar nu au