Cartofii sunt una dintre cele mai populare legume disponibile în întreaga lume și pe tot parcursul anului. Bogați în substanțe nutritive, aceștia se regăsesc foarte des pe mesele românilor. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că și cojile de cartofi pot fi extrem de folositoare în bucătărie și că nu ar mai trebui aruncate de acum înainte.
Indiferent că îi pui la prăjit, la fiert sau îi bagi la cuptor, cartofii trebuie curățați înainte de coajă, pe care o aruncăm apoi la coșul de gunoi. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că acestea pot fi extrem de folositoare în bucătărie și că nu ar mai trebui risipite.
Ele conțin un o substanță care este extrem de utilă atunci când vine vorba de degresare. Astfel, poți face un detergent de vase foarte eficient și natural, pe bază de coji de cartofi, pentru a îndepărta grăsimea de pe vase.
Pentru început, trebuie să speli cartofii de pământ și de praf, după care să îi cureți de coji. Acestea se pun mai apoi într-un recipient, peste care se adaugă apă fierbinte. Se agită bine recipientul și se lasă amestecul la răcit.
Lichidul obținut se poate folosi pe post de detergent de vase, fiind extrem de util mai ales atunci când vine vorba de ustensilele pe care le folosesc copiii. Este o alternativă mai sănătoasă în fața detergenților care conțin multe produse chimice.
Mai mult, pentru un plus de eficiență, poți adăuga în amestec și două linguri de bicarbonat de sodiu.
Soluția care se obține trebuie păstrată la frigider pentru maximum 7 zile. Având în compoziție ingrediente naturale, nu rezistă la fel de mult ca detergenții de vase din comerț.
Trucurile cu cojile de cartofi nu le opresc aici, iar asta pentru că ele pot fi folosite și pentru curățarea și lustruirea obiectelor din argint. Nu numai petele, ci și acizii din sucul de cartofi pot dizolva și coroziunea sau rugina.
Citește și: Cum să cureți cartofii fără cuțit, de fapt. Trucul pe care îl folosesc din ce în ce mai mulți oameni