Nu mai arunca becurile vechi. Uimitor ce poți face cu ele, sigur nu te-ai fi gândit

de: Ștefan R. Apostol
21 04. 2023

Dacă becurile nu mai funcționează, nu mai arunca becurile vechi. Păstrează-le pentru că astăzi vei ști cum să le refolosești pentru a le transforma în obiecte precum vaze, ghivece de flori, dozatoare, etc. Este uimitor ce poți face cu ele. Sigur nu te-ai fi gândit la așa ceva. Citește mai departe și vezi ce poți să faci cu becurile vechi.

Idei creative pentru casa ta

Bănuim că știi că becul este compus dintr-un înveliș de sticlă, gaz inert, filament de tungsten, printre alte elemente. Majoritatea gospodăriilor folosesc becuri în casele lor, deși durata de viață utilă a acestora este limitată.

Atunci când aceste obiecte nu mai funcționează, mulți oameni le aruncă sau le acumulează în casă fără o utilizare specială. A sosit momemtul să-ți împărtășim cele mai bune alternative prin care le poți transforma în meșteșuguri inedite.

Vezi și: Aparatul din casă care consumă cât 3.000 de becuri economice. Cât curent are lunar dacă ții doar în priză

Nu mai arunca becurile vechi, le poți transforma!

În funcție de tipul de bec, acest element are o viață utilă limitată în casă, deși depinde în mare măsură de utilizarea pe care i-o dăm. În general, regăsim în acest element un înveliș de sticlă, gaz inert, filament de tungsten, printre altele.

Atunci când becurile nu mai funcționează, este obișnuit ca oamenii să le arunce. Cu toate acestea, nu este cea mai bună opțiune dacă ceea ce ne dorim este să contribuim la protecția mediului. Ceea ce putem face este să reciclăm acest material sau să îl reutilizăm.

Vezi și: Ce tipuri de becuri este bine să ai în casă. Lumină caldă sau rece? Cum faci alegerea corectă

Reutilizați becurile care nu mai funcționează cu aceste idei

Înainte de a refolosi becurile care nu mai funcționează în casă, trebuie să îndepărtezi micul punct de lipire metalică cu un ferăstrău mic sau un clește. Asigură-te că porți mănuși pentru cele 4 proiecte pe care ți le propunem.

Nu mai arunca becurile vechi, le poți transforma în mini terariu

Pentru acest proiect veți avea nevoie de lemn decorativ, lipici fierbinte, pietricele, pământ, nisip, mușchi, apă, elemente decorative și un dop de lemn.

Transformă becurile vechi într-o vază sau ghiveci

Dacă doriți să realizați o vază sau un ghiveci practic, folosiți doar un bec nefolosit și o sârmă mare, perfect modelabilă. După ce introduci acest element în bec, adaugă apă și apoi planta sau floarea ta preferată.

Nu mai arunca becurile vechi, transformă-le în dozator de săpun

Pentru acest proiect, folosiți un bec, de preferință unul roșu, iar apoi adăugați săpun lichid în interior.

Vezi și: Ce becuri trebuie să alegi pentru locuința ta. Avantaje și dezavantajele care există, în funcție de alegere

Ce consecințe aduce becul electric?

Deși baza de contaminare a becurilor este din carbon, se consideră că cel puțin 50% din lumină conține mercur. De asemenea, se consideră că aceste becuri provoacă mari daune sănătății oamenilor prin prezența mercurului și, de asemenea, provoacă așa-numita încălzire globală și efectul de seră.

Prin urmare, se recomandă ca becurile să nu fie amplasate în încăperi în care sunt folosite foarte des, deoarece se vor arde mai repede. Din aceste motive, se recomandă utilizarea lor în zone cu pași puțini și unde nu este necesar să le aprindeți în mod regulat.

De ce se ard becurile LED?

Tehnologia LED necesită o tensiune constantă. Dacă în orice moment există o supratensiune, acest lucru face ca temperatura diodelor din bec să crească și să se ardă sau să cedeze într-o perioadă scurtă de timp.

Pe de altă parte, becurile LED ieftine au tendința de a se supraîncălzi devreme. Trebuie avut în vedere ca soclul în care sunt plasate să fie adecvat, iar curentul continuu să fie ideal, conform specificațiilor producătorului.

Ce fel de lumină au becurile?

Becurile pot fi clasificate în trei grupe, în funcție de tonul de culoare: lumină caldă, lumină albă și lumină rece. Între timp, temperatura de culoare se măsoară în grade Kelvin.

Pe de altă parte, trebuie să definim că lumenul este cantitatea de lumină pe care o poate genera un bec, aceasta fiind o măsură direct proporțională cu diversele (W). Exemplu: Un bec LED de 12W ne oferă o putere de 840 de lumeni (LM).

Din ce sunt făcute becurile?

Un bec obișnuit este alcătuit dintr-un bulb de sticlă, în interiorul căruia se află un filament de tungsten care se încălzește odată cu trecerea electricității.

Vezi și: Aparatul din casă care consumă într-un minut cât 300 de becuri cu led. Cum se poate reduce consumul

Această reacție chimică este cea care realizează incandescența și lumina va începe să curgă din micul cristal. Nu uitați că aceste filamente de tungsten sunt ele însele o tehnologie veche, care pot dura aproximativ 250 de ore în starea lor incandescentă.

Concluzie

Acum că ai aflat pentru care motiv nu trebuie să mai arunci becurile vechi, tot ce ai de făcut este să te apuci de meșterit. Așa îți ornamentezi într-un mod inedit interiorul și, în același timp, folosești și acele becuri vechi și stricate.