Nu arunca cenușa de la centrală sau șemineu. Are efecte nebănuite în locuința și curtea ta

de: Sabina Anastasia
05 03. 2024

Nu arunca cenușa de la centrală sau șemineu. Las-o să se răcească complet, apoi reutilizeaz-o în locuință, în curte sau în grădină. Poți să scapi de mucegai cu ajutorul ei, să elimini umezeala excesivă sau să stimulezi creșterea plantelor. Îți prezentăm câteva moduri în care o poți utiliza.

Cum poți folosi cenușa în locuința ta

1. Modifică pH-ul solului plantelor de apartament. Pentru că cenușa este alcalină, poate fi folosită pentru a modifica pH-ul solului, în așa fel încât să îl echilibrezi. Amestecă cenușa în sol, apoi monitorizează aciditatea acestuia. Vei observa, fără îndoială, o diferență.

2. Elimină mirosurile neplăcute. Un vas mic cu cenușă pe un raft din frigider are acelasi efect ca si bicarbonatul de sodiu. Dezodorizează în mod natural interiorul aparatului electrocasnic, absorbind umiditatea din aer și eliminând mirosurile neplăcute.

3. Lustruiește metalele. Dacă vrei să lustruiești argintul sau alte metale în mod exemplar, amestecă cenușă cu apă pentru a crea o pastă cu consistență groasă. Înmoaie o cârpă neabrazivă în pastă și freacă ușor suprafețele metalelor. Clătește și șterge la final. Vor străluci!

4. Curăță sticla. Curăță recipientele din sticlă cu cenușă cu apă, sub formă de pastă. Clătește apoi suprafața curățată cu o cârpă din microfibră și șterge-o de excesul de apă. Va străluci!

5. Scapă de mirosul de mucegai. Deoarece cenușa are un conținut ridicat alcalin și, în mod similar cu bicarbonatul de sodiu, absoarbe bine umezeala, este eficientă în a scăpa de mirosurile de mucegai în spațiile cu puțină ventilație. Pune puțină cenușă într-un vas depozitat în spațiul vulnerabil.

Citește și: Vrei să cureți geamul șemineului? Ingredientul din bucătărie care îl face ca nou imediat

6. Fă-ți propriul săpun. Cenușa este un ingredent cheie în fabricarea săpunului și poate fi folosit sub formă de substanță chimică, pentru a lega componentele.

Cum poți folosi cenușa în curtea ta

7. Folosește cenușa sub formă de compost. De fiecare dată când adaugi compost unei plante, pune și un strat de cenușă în el. Acest lucru va mări cantitatea de nutrienți și va stimula creșterea plantelor.

8. Scapă de urmele de ulei de pe alee. Presară cenușă de la centrală sau de la șemineu pe petele de ulei de pe aleea din curte și lasă să stea așa timp de câteva ore. Cenușa va absorbi uleiul, drumul rămânând la final curat. Tot ce trebuie să faci apoi este să mături aleea.

9. Protejează florile de dăunători. Stropește paturile de flori și legume cu puțină cenușă, pentru a ține departe dăunătorii, cum ar fi melcii. Cenușa este un agent natural de uscare care respinge aceste creaturi ce au nevoie de multă apă. Ajută și împotriva gândacilor sau răzătoarelor.

Citește și: Îngrășământul natural pe care trebuie să îl strângi de pe acum. Obligatoriul îl pui în grădină, la primăvară

10. Fertilizează iarba din curte. Fertilizează-ți gazonul cu cenușă în loc să cumperi îngrășăminte scumpe. Natura alcalină a cenușii echilibrează pH-ul acid al solului și crește fertilitatea ierbii.

11. Topește zăpada sau gheața. Poți topi un strat subțire de zăpadă sau gheață presărând cenușă pe el. Acest lucru va crea tracțiune și va minimiza riscul de alunecare pe o alee sau o potecă.