Nu ai voie să deții termometru cu mercur! Ce pedeapsă riști și cât costă să scapi legal de el
Nu ai voie să deții termometru cu mercur! Ce pedeapsă riști și cât costă să scapi legal de el. Un sucevean s-a lovit de această problemă, însă nu a reușit să îi dea de cap, chiar dacă pentru distrugerea legală a acestora s-a apelat la mai toate autoritățile statului.
Ai termometru cu mercur în casă? Mare grijă, poți ajunge la pușcărie
Un sucevean care deținea în casă două termometre cu mercur a încercat să scape de el legal, însă nu a reușit asta.
”Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei.
Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a povestit suceveanul.
Citește și: Milionar otrăvit cu mercur de nevastă
Poliția, răspuns halucinant
Ca urmare, jurnaliștii de la Monitorul de Suceava la care bărbatul a apeelat pentru a rezolva problema au încercat la rândul lor să identifice o instituție a statului care să explice cum se poate arunca legal un termometru cu mercur.
Astfel, de la DSP, ISU și Prefectură nu s-a putut afla cum se poate scăpa de termometrele purtătoare de mercur. De asemeena, la farmacii nu se poate, chiar dacă există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, însă nu există încă norme de aplicare.
În schimb, Poliția a venit cu cel mai halucinant răspuns. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a spus că, din anul 2014, ”simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal.
Distrugerea termometrelor cu mercur costă
Astfel, persoanele care sunt depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. De asemenea, pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani.
În cazul în care suceveanul s-ar fi prezentat cu termometrele la Poliție, s-ar fi ales cu un dosar penal. În plus, conform principiului că ”poluatorul plătește”, bărbatul ar fi fost obligat să achite și costul neutralizării deșeului de substanță periculoasă.
Citește și: Ce pericol a descoperit un bărbat în covorul său din casă
În schimb, un sfat rapid și pertinent a fost dat de managerul unei firme de salubritate din Suceava. Acesta a spus că în județ nicio firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase, indicând o firmă specializată din Bacău.
Aceasta din urmă a anunțat că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, însă contracost, respectiv pentru 190 de lei/bucata, plus TVA.