Noul virus mortal descoperit în Europa. O treime din pacienți dezvoltă forme grave, conform specialiștilor
Noul virus mortal descoperit în Europa! În februarie 2022, medicii vorbeau de primele două cazuri infectate cu noul virus mortal. Aceștia vorbeau de două cazuri de febră Lassa cu „sângerare oculară”. Boala hemoragică virală rară, similară cu Ebola, era depistată în estul Angliei, iar de atunci nu s-a mai vorbit. Asta până de curând. Autoritățile din Ghana au anunțat un focar de virus Marburg. Se pare că a crescut numărul pacienților infectați cu noul virus mortal descoperit în Europa. Conform datelor, o treime din pacienți dezvoltă forme grave.
Ce este virusul Marburg, noul virus mortal descoperit în Europa?
La începutul acestei luni, OMS a anunțat că Ghana, țară din Africa de Vest, a anunțat primul focar de boală cu virusul Marburg (MVD) din istoria sa. Serviciile de sănătate din Ghana au confirmat boala rară cauzată de virusul Marburg la doi bărbați fără legătură între ei, cu vârste de 26 și 51 de ani. Cei doi pacienți infectați au murit în regiunea Ashanti din sudul țării. Institutul Pasteur din Dakar, Senegal, a confirmat, de asemenea, rezultatele bolii și le-a coroborat cu cele ale Institutului Memorial Noguchi pentru Cercetare Medicală.
„Autoritățile sanitare au reacționat rapid, obținând un avans în pregătirea pentru o posibilă epidemie. Acest lucru este bun, deoarece, fără o acțiune imediată și decisivă, Marburg poate scăpa ușor de sub control.
OMS se află pe teren pentru a sprijini autoritățile sanitare, iar acum că focarul a fost declarat, mobilizăm mai multe resurse pentru răspuns.”, a declarat Dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa, într-un comunicat de presă oficial.
Verișor al virusului Ebola, la fel de mortal, potrivit OMS, virusul Marburg a fost identificat pentru prima dată după ce 31 de persoane au fost infectate și șapte au murit în focare simultane în 1967, în Marburg și Frankfurt, în Germania, dar și în Belgrad, Serbia. Virusul Marburg este un virus de origine animală care aparține familiei virale Filoviridae, aceeași familie ca și virusul Ebola.
Cazuri au apărut recent și în Marea Britanie, dar conform autorităților, au fost izolate. Din păcate, un alt virus a pus stăpânire pe Europa, Spania fiind printre statele care au confirmat cazurile.
Spania confirmă un caz de febră hemoragică Crimeea-Congo
Pe 21 iulie, autoritățile sanitare spaniole anunțau un prim caz de febră hemoragică Crimeea-Congo la un bărbat de vârstă mijlocie, conform Reuters. Depistarea virusului a survenit după ce a fost internat într-un spital din regiunea spaniolă Castilia și Leon.
„El are o mușcătură de căpușă și rămâne într-o stare stabilă, în pofida gravității clinice pe care o implică această patologie.”, au precizat autoritățile sanitare locale într-un comunicat.
Mușcăturile de căpușe sau contactul cu sânge sau țesuturi de animale sunt cauze frecvente ale bolii. Ulterior generează simptome precum febră, dureri musculare, amețeli, dureri de ochi, sensibilitate la lumină. Medicii mai vorbesc de simptome, precum vărsături și dureri în gât în stadiile incipiente.
Infecția poate duce la insuficiență de organe și hemoragie internă, mai spun specialiștii. Spania a detectat primul său caz de CCHF în 2011, iar un spaniol a murit în 2016 după ce a fost diagnosticat cu această boală în urma unei mușcături de căpușă.
Boala, care are o rată de mortalitate între 10% și 40%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, a fost detectată pentru prima dată în Crimeea în 1944. Ea este frecvent întâlnită în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia. Boala este mai rar întâlnită în alte părți ale Europei. Se poate transmite între oameni prin contact strâns cu sângele sau fluidele corporale, precizează OMS.