Noul virus care a speriat OMS face ravagii. Rata lui de mortalitate este ireal de mare

de: Năstase Mirabela
16 01. 2021

Lumea întreagă luptă cu pandemia de coronavirus, dar un alt virus, a cărui mortalitate este de 75% și pentru care nu există vaccin, îi îngrojorează pe specialiști. Virusul se cheamă Nipah, a fost descoperit prima oară în Cambodgia și este prezent în feclalele liiecilor.

Noul virus care a speriat OMS face ravagii

Acest virus a devenit o preocupare pentru cercetători.

”Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, a spus unul dintre cercetătorii cestudiază acest virus, potrivit BBC.

În funcție de de locația focarului, mortalitatea este între 4 și 75%, iar virusul Nipah se află în top 10 viruși care îi îngrijorează pe specialiștii de la OMS – Organizația Mondială a Sănătății. Acest vrus are o incubație lungă, care poate ajunge și la 45 de zile, astfel că riscul de infectare este unul major. Oamenii se pot infecta cu virusul Nipah prin contact direct cu o persoană bolnavă sau prin consumul de alimente contaminate.

Cum se manifestă virusul Nipah

Cei bolnavi de acest virus pot avea probleme respiratorii, tuse, durere în gât, stări de oboseală și encefalită, iar specialiștii de la OMS nu doresc ca această boală să se răspândească.

11 focare cu acest virus au izbucnit între 2001 și 2011 în Bangladesh, iar din 196 de persoane infectate, 150 au decedat. Acest virus se răspândește de la liliecii care stau atârnați de copaci, iar oamenii își amplasează piețele, casele, locurile de muncă chiar sub ei. Astfel că distrugerea habittaului liliecilor a dus la infectări cu virusul Nipah și în trecut. În anul 1998 a izbucnit un astfel de focar în Malaezia, iar atunci au murit 100 de oameni.

Ce rol au liliecii, din punct de vedere ecologic

Incendiile de pădure și seceta au dislocat liliecii din arealul natural, iar aceștia au fost forțați să se mute către copaci cu fructe din fermele de porci. Iar în stare de stres, liliecii emană și produc mulți viruși. Monitorizând liliecii, cercetătorii au constatat că ei zboară și câte 100 de km pe noapte ca să caute hrană, pentru că habitatul lor natural nu mai există. Iar liliecii sunt, de altfel, sursa pentru mai multe boli grave, precum Nipah, Covid-19, dar și Ebola și Sars.

Pe de altă parte, cercetătorii sunt de părere că liliecii nu ar trebui exterminați, întrucât ei joacă un rol ecologic important, polenizând peste 500 de specii de plante și păstrând un echilibru în numărul de insecte. Tot liliecii mai au un rol important și în ce privește sănătatea oamenilor, pe care îi ajută să nu se îmbolnănvească de malarie, aceștia mâncând țânțarii care răspândesc această boală.