Noul obicei periculos al românilor. Ce cumpără des din farmacii. Specialiștii trag un semnal de alarmă

de: Iulia Statie
16 01. 2022

Mulți români merg la farmacie pentru a cumpăra diverse medicamente fără prescripție medicală sau pentru a achiziționa suplimente alimentare care completează regimul alimentar. Cu toate acestea, specialiștii au tras un semnal de alarmă, explicând că numeroase persoane fac greșeli imense.

Ce greșeală imensă fac românii când merg la farmacie

Numeroși români fac confuzie între medicamentele eliberate fără prescripție medicală și suplimentele alimentare, după cum au anunțat membrii Consiliului Concurenței. Astfel, multe persoane selectează produsele din farmacii în funcție de sfaturile primite, beneficii sau utilizarea anterioară.

Consiliul Concurenței a recomandat să fie făcute reglementări suplimentare pentru ca această confuzie să fie eliminată. De asemenea, mulți români țin cont de experiența pe care au avut-o alți consumatori, însă multe comentarii de pe anumite site-uri pot să fie eronate.

De multe ori, românii consideră că suplimentele alimentare sunt medicamente, ținând cont că nu există vreo moderare a comentariilor făcute de alți consumatori pe internet. Astfel, se dorește ca noile reglementări să responsabilizeze comerciantul online, potrivit evz.ro.

Ce trebuie să știe toți românii despre suplimentele alimentare

Astfel, conținutul ar trebui să fie în concordanță cu cerințele legale, iar comentariile ar putea să fie afișate doar după ce au fost evaluate de către un moderator. Mai mult, au fost recomandate și câteva elemente de diferențiere vizuală pentru suplimentele alimentare.

Românii ar putea identifica mult mai ușor produsele dacă ar exista câteva simboluri sau pictograme specifice. Suplimentele alimentare completează regimul alimentar, fără a avea proprietăți de tratare sau vindecare pentru diverse boli, spre deosebire de medicamente.

Românii au un interes crescut pentru a preveni și trata afecțiunile comune, astfel că vânzarea de medicamente eliberate fără prescripție a crescut în ultimii ani. De asemenea, mulți vor să își completeze regimul alimentar, astfel că apelează la diverse suplimente.

Ce propunere a fost făcută

Cu toate acestea, suplimentele alimentare pot să aducă numeroase probleme dacă nu există o informare corectă sau dacă sunt administrate în exces. Comisia Europeană a explicat că 19 state membre au recurs la norme naționale atunci când vine vorba despre utilizarea plantelor.

Multe state membre vor să se folosească de astfel de proceduri, cererea devenind din ce în ce mai mare. Se pare că acest lucru ar sugera faptul că substanțele vegetale care sunt utilizate în alimente pot să ducă la anumite efecte negative.

Institutul de Bioresurse Alimentare a făcut o propunere susținută de către Consiliul Concurenței pentru implementarea unui program de monitorizare a efectelor aferente suplimentelor alimentare. Astfel, s-a recomandat crearea unei platforme unice pentru respectivele produse.