Noul Cod Rutier. Testul pe care șoferii trebuie să-l dea după suspendarea permisului

Noul Cod Rutier. Testul pe care șoferii trebuie să-l dea după suspendarea permisului
Cod Rutier. Șoferii care au permisul suspendat vor susține un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație

Ordonanța Guvernului nr 11/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede că șoferii ale căror permise de conducere au fost suspendate să susțină un nou test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație pe drumurile publice. Sunt vizați conducătorii auto care au rămas fără permis după ce s-au urcat băuți la volan sau au încălcat regulile privind prioritatea, depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Cod Rutier. Șoferii care au permisul suspendat vor susține un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație

Prevederile se aplică șoferilor care au rămas fără permis de conducere și solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Testul urmează să fie susținut până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare. Sunt vizați conducătorii auto cărora li s-a suspendat permisul pentru:

  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale

Testul de verificare se susține la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere sau la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile. Verificarea va fi susținută și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 90 de zile.

Șoferii trebuie să știe că perioada de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile se ia în considerare numai după expirarea dovezii. În cazul în care un conducător auto rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, la care a primit o dovadă pentru 15 zile, acesta va putea primi permisul înapoi abia după 45 de zile.