Noua fabrică modernă care va apărea în România. Nu va avea rival în Europa, spune Marcel Ciolacu

de: Ștefan R. Apostol
19 03. 2024

În actualul context geo-politic din estul Europei, anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu vine să arate care este noul traseu pe care România îl are. Conform celor declarate de premier, vorbim despre noua fabrică modernă care va apărea în România, o investiție de cel puțin 47 de milioane de euro. Citește mai departe și află detaliile despre noua fabrică care nu va avea rival în Europa.

Amenințările din Rusia pun presiune pe Europa

Ultimele declarații beligerante are Rusiei, prin care Putin amenință cu un război nuclear, precum și realegerea sa ca președinte al Federației Ruse pentru încă cinci ani, au determinat decidenții UE să schimbe viziunea strategică și militară a Europei. Un prim pas avea să fie făcut pe 15 martie a.c., când Comisia Europeană a alocat cele 500 de milioane de euro prevăzute în cadrul „Actului de sprijinire a producției de muniții” (ASAP).

Acest lucru va permite industriei europene de apărare să își sporească capacitatea de producție de muniție la 2 milioane de cartușe pe an până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, Comisia a lansat programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) și cel de-al patrulea program de lucru anual al Fondului european de apărare (FED).

Vezi și: Ce spune ministul Apărării despre serviciul militar obligatoriu în România. Anunțul categoric al lui Angel Tîlvar

Printre proiectele de anvergură în acesată direcție se numără și noua fabrică modernă care va apărea în România, despre care spune Marcel Ciolacu, nu va avea rival în Europa.

Comisia Europeană a dat unde verde pentru noua fabrică modernă care va apărea în România

Conform unor declarații recente ale premierului, Comisia Europeană a dat unde verde pentru noua fabrică modernă care va apărea în România, iar investiția se ridică la cel puțin 47 de milioane de euro, bani pe care CE îi va vărsa în contul României pentru acest proiect de anvergură.

Concret, compania românească ROMARM și compania germană Rheinmetall vor implementa un proiect de construcție a unei fabrici de praf de pușcă, a pentru care Comisia Europeană a alocat 47 de milioane de euro, ca parte a unui program de creștere a producției de muniție.

„Urmează luni sau marţi – Comisia Europeană o să facă anunţul, pentru că avem un proiect comun – va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României.

O investiţie de aproape 400 de milioane de euro şi Comisia Europeană vine şi ea la această investiţie cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare”, declara premierul, conform Digi 24.

Investiții masive într-o nouă bază militară NATO

Pe de altă parte, premierul a mai anunțat semnarea acordului cu NATO pentru construcția uneia din cele mai mari baze militare, și care va găzdui aproximativ 10.000 de militari. Proiectul, de fapt, este un mini orșăel, având în vedere că cei aproape 10.000 de soldați vor locui aici împreună cu familiile lor.

Investiția în acest proiect, estimativă, este de peste 2 miliarde de dolari, iar consrucția propriu-zisă va avea loc tot la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța.

Conform aceluiași post TV, unul din generalii importanți americani din cadrul NATO în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, scria recent pe rețelele de socializare:

„Vești foarte bune. Cel mai recent exemplu de contribuție românească la apărarea colectivă. MK este de ani de zile un important hub în regiunea Mării Negre pentru poliția aeriană a NATO și pentru logistica și pregătirea SUA. Extinderea MK este importantă pentru implementarea strategiei la Marea Neagră.”, a scris generalul american pe X.

Deciziile din aceste zile ale CE, vin ca urmare a recentelor analizecare spun că „se poate ajunge la un război între Rusia şi mai multe ţări europene”, și au ca scop să permită industriei europene de apărare să crească capacitatea de producție de cartușe pe an până la sfârșitul anului 2025, având în vedere că la acest moment aceste capacități sunt estimate la puțin peste 1 milion de cartușe pe an.

Fondurile UE sunt, de asemenea, menite să stimuleze investiții suplimentare din partea industriei prin cofinanțare, ceea ce se preconizează că se va traduce într-o valoare totală a investițiilor de aproximativ 1,4 miliarde de euro.