Noua escrocherie din pandemie. Cum li se fură românilor câte 200 de lei de căciulă

de: Anca Lupescu
10 06. 2021

O nouă escrocherie face victime printre români în pandemie. Metoda ingenioasă a fost deja pusă în aplicare, iar mulți oameni au plătit deja 200 de lei pentru a obține asta.

Cum li se fură românilor câte 200 de lei de căciulă

Este vorba despre un bărbat care a început să vândă de la începutul anului pașapoarte de vaccinare, în schimbul sumei de 200 de lei. Astfel de pașapoarte ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2021.

Codul trecut pe un astfel de pașaport fals nu semnifică și nu ajută la nimic, iar o adeverință de vaccinare reală poate fi obiținută gratuit de la 1 iulie, de la Registrul Național Electronic de Vaccinare.

Bărbatul a fost întrebat dacă pașaportul este cel pe care românii l-ar putea obține în mai puțin de o lună.

„Despre acela, doar că îl obţineţi acum. Adică noi oferim serviciul ăsta de la începutul anului. Guvernul ar fi trebuit din martie să bage acest QR code gratuit, nu au făcut-o şi abia acum se lucrează la platforma pe care se vor verifica acele QR code-uri. Deci e posibil ca din iulie-august încolo să se emită cele gratuite. Şi, dacă aveţi nevoie de aşa ceva mai devreme, cumpăraţi de la noi acest serviciu”.

Codul eliberat de escroc, bun de nimic

Plata unui astfel de pașaport costa 200 de lei și se eliberează pe loc, pe baza adeverinței de vaccinare, mai spune bărbatul. În plus, el a folosit unul dintre însemnele Uniunii Europene pe codul QR al documentului pe care îl eliberează.

El a fost audiat de Poliție și imediat după aceea și-a schimbat anunțul de pe internet, spunând că oferă Cod QR și nu certificat digital al UE privind covid.

Cu toate acestea, românii trebuie să știe că un astfel de cod nu ajută nimic, pentru că nu este valabil nici la granițele terestre ale altor țări, dar nici în aeroport.

Mai exact, vânzătorul oferă un „spațiu” în care oamenii își pot ține adeverința de vaccinare, însă ea poate fi descărcată gratuit în format electronic de pe site-ul oficial.

În urmă cu patru ani, bărbatul în cauză a fost audiat la DIICOT într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat, care plănuia să vândă datele personale a 9000 de oameni.