Nou termen în cazul Caracal: familia Măceșanu cere instanței dovezi care să ateste că osemintele din curtea lui Gheorghe Dincă sunt ale Alexandrei EXCLUSIV
Condamnarea definitivă la 30 de ani de închisoare a lui Gheorghe Dincă în cazul crimelor din Caracal nu le-a adus alinare părinților victimelor. Familia Alexandrei Măceşanu face o ultimă încercare de a afla adevărul despre tânără. Aurel Moldovan, avocatul familiei, a declarat pentru Playtech.ro că a depus o contestație în anularea deciziei Curții de Apel Craiova din 30 mai, iar termenul procesului va avea loc pe 25 septembrie.
Decizia luată de familia Măceșeanu
Alexandra Măceşanu ar fi împlinit anul acesta pe 15 septembrie 20 de ani, iar familia nu și-a pierdut speranța în cazul ei. Alexandra a fost răpită pe 24 iulie 2019 de Gheorghe Dincă și dusă în casa acestuia din Caracal. A doua zi a sunat la 112 după ajutor, însă autoritățile au intervenit mult prea târziu.
Chiar dacă Gheorghe Dincă a fost condamnat la finalul lunii mai la 30 de ani de închisoare pentru omucidere și trafic de persoane, familia victimelor nu are liniște. Familia crede că fata încă trăiește și că a fost dată unei rețele care se ocupă de trafic de persoane.
Pentru a determina autoritățile să nu închidă cazul doar cu condamnarea lui Dincă și a complicelui său Ştefan Risipiţeanu, familia Alexandrei, prin avocatul lor au depus o contestație în anularea deciziei Curții de Apel Craiova de la finalul lunii mai.
„Contestația în anulare vizează tocmai decizia dată de Curtea de Apel Craiova care este nelegală din punctul nostru de vedere, întrucât s-au încălcat dispozițiile în vigoare ale completului de judecată.
Acest complet de judecată a fost refuzat de mine, iar conform procedurii trebuia să se abțină de la pronunțarea soluționării cererii de recuzare, urmând să intre un alt complet de judecată, lucru pe care nu l-au făcut. Din acest punct de vedere am făcut contestație în anulare și în ceea ce privește anularea deciziei dată de Curtea de Apel, fiind dată de un complet necompetent.
Dacă se anulează decizia se rejudecă apelul și atunci se pun concluzii din nou pe fondul apelului”, a explicat Aurel Moldovan, avocatul familiei Măceşanu pentru Playtech.ro
Ce urmează în cazul din Caracal, chiar dacă Dincă a fost condamnat
Termenul procesului a fost stabilit pe data de 25 septembrie. Avocatul a mai precizat că cele trei rapoarte de expertiză întocmite de autorități, nu precizează din ce dinte a fost găsit ADN-ul fetei, mai ales că procedura este una complexă.
„Tocmai aceasta este problema că acest complet de judecată nu a ținut cont de modalitatea în care am expus solicitarea de a se reface cele trei rapoarte de expertiză, având în vedere că acestea nu sunt succinte și la obiect încât să demonstreze că în acel butoi a fost găsit ADN-ul Alexandrei pentru că dintr-un dinte ars dacă nu ai pulpă dentară nu ai cum să extragi un ADN, iar osemintele găsite la fața locului sub nicio formă nu au fost ale Alexandrei Măceşanu ele au fost ridicate pentru că au fost mai multe oseminte în vederea expertizării, așa sunt cuprinse în raportul de expertiză antropologică.
Cam asta vizau obiectivele expertizărilor pe care eu le-am solicitat încă de la început, încă din camera preliminară.
Dacă se anulează decizia și se trimite dosarul în fondul apelului voi reitera aceleași lucruri pe care le-am formulat când s-a dat cuvântul pe probe, adică să se efectueze tipurile de expertiză: cel antropologic, genetic și experimentul acela fizic. Dacă într-un butoi se putea arde un cadavru, după materialele indicate de Gheorghe Dincă.
Să ne explice dacă dintele acela ars găsit la fața locului putea produce ADN genetic”, a mai explicat avocatul familiei Măceşanu.
Avocatul a mai explicat că inclusiv că inclusiv că experimentul arderii în butoi a rămas sub semnul întrebării și în prezent. Era imposibil ca Dincă să întrețină un foc de 1.000-1.500 de grade Celsius pentru arderea unui cadavru.
În 2019 DIICOT confirma într-un comunicat de presă că probele ADN găsite în curtea lui Gheorghe Dincă aparțin Alexandrei Măceșanu.
„Precizăm că, în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei SINGURE persoane, respectiv Măceșanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților Alexandrei.
Concluzia ne-a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanți ai INML, urmând ca astăzi să ne fie transmis și raportul specialiștilor conținând aceleași date”, transmitea DIICOT pe 3 august 2019.
Patru polițiști, trimiși în judecată. Care sunt acuzațiile
Între timp, pe 7 august 2023 patru poliţişti, inclusiv comandantul Poliţiei Caracal, la conducerea operaţiunilor, au fost trimişi în judecată în cazul în care Alexandra Măceşanu a fost răpită, violată şi ucisă.
„În rechizitoriul întocmit s-au reţinut următoarele. În data de 25 iulie 2019, M.N., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei mun. Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A. M. şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate, nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”, anunța Parchetul Craiova, într-un comunicat de presă.
Mai mult, s-a dispus clasarea faţă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă de operatorul 112 din cadrul IPJ Olt pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.
„S-a făcut contestație și împotriva ordonanței de clasare în ceea ce îl privește pe procurorul Cristian Ovidiu Popescu, având în vedere faptul că acesta a fost exonerat de orice răspundere penală întrucât se menționează faptul că polițiștii trebuiau să intervină dar nu au făcut-o pentru că nu au cunoscut legea”, a mai spus avocatul Aurel Moldovan.
Pe 24 iulie 2019, Alexandra Măceșanu, atunci în vârstă de 15 ani, a plecat de acasă, din comuna Dobrosloveni, pentru a se întâlni cu un prieten, la Caracal. Ea a fost luată la autostop de Gheorghe Dincă, iar de atunci nu a mai fost văzută. A sunat la 112 pe 25 iulie, însă autoritățile au intervenit mult prea târziu.
Dispariția Alexandrei a scos la iveală cazul unei alte fete Luiza Melencu. Fata dispăruse în aprilie 2019. Ea a fost văzută ultima dată tot când a urcat în mașina lui Dincă. Fata voia să ajungă acasă însă cu autostopul, însă asta nu s-a mai întâmplat.
Ancheta procurorilor DIICOT a arătat că Luiza a avut aceeași soartă ca și Alexandra Măceșanu, fiind violată și ucisă de Gheorghe Dincă.